Boulder Creek EBR3-N4F

Plaats hier berichten over alles wat met basgitaren en het bespelen van de basgitaar te maken heeft.
Plaats reactie
Adriaan Kragten
Berichten: 5
Lid geworden op: 08 okt 2017, 20:03

Boulder Creek EBR3-N4F

Bericht door Adriaan Kragten »

Vorige week heb ik via Marktplaats een gebruikte akoestische fretloze basgitaar gekocht van het merk Boulder Creek type EBR3-N4F. De gitaar was een paar jaar oud maar hij was nog als nieuw en er was weinig op gespeeld. De vorige eigenaar had de originele brons omwikkelde stalen snaren meteen vervangen door brons omwikkelde nylon snaren omdat die lichter spelen maar die heb ik weer vervangen door geslepen stalen snaren omdat die prettiger zijn voor de vingers en voor de hals, omdat ze niet piepen als je erover heel glijdt en omdat het geluid met geslepen snaren meer lijkt op dat van een contrabas.

De Boulder Creek heeft een speciale constructie. In plaats van een groot gat in het midden van het voorblad zit er een klein gat aan de bovenkant van het voorblad en een groot gat in dat deel van het het zijblad dat naar de bespeler toe gericht is. Het voorblad is inwendig verstevigd met twee aluminium buizen die met behulp van drie Delrin zadels tegen het blad bevestigd zijn. Daardoor is het blad stijf ter plaatse van de kam maar elastisch in het midden. Hierdoor zitten er veel lage tonen in de klank die door het grote gat in de zijkant ook goed door de bespeler te horen is. Ik heb ook een akoestische basgitaar met fretten van Honer en die heeft duidelijk minder volume maar dit kan ook komen doordat de kast minder dik is.

De Boulder Creek is voorzien van een piëzo-element en een ingebouwde voorversterker met toon- en volumeregeling en er zit zelfs een ingebouwd stemapparaat op. Ik heb een basversterker Torque TB50 en het geluid met deze versterker is zeer goed. Ik heb er nu een paar dagen op gespeeld en ik ben er erg tevreden over. Ik speel ook contrabas en zou dus gewend moeten zijn aan het feit dat er geen fretten op zitten. Maar de mensuur is veel kleiner en ik moet nog aan de juiste posities wennen. Gelukkig zitten er witte strepen op de hals en die helpen om een zuivere toon te produceren als het vinden van de juiste posities nog niet automatisch gaat. Op You Tube staan een paar filmpjes waar je kunt horen hoe deze basgitaar klinkt en eruit ziet. Je vind ze door merk en type in te typen.

De reden om deze basgitaar te kopen was dat ik te weinig op mijn contrabas speel om voldoende eelt op de zijkant van mijn vingers van mijn rechterhand te krijgen. Ik kan daarom niet lang contrabas spelen zonder blaren te krijgen. Maar ik speel dagelijks Spaanse gitaar en op mijn vingertoppen heb ik genoeg eelt om lang achter elkaar basgitaar te spelen. Ik speel voornamelijk jazz en de klank van een basgitaar met fretten is daarvoor niet echt geschikt. Ik heb ook een elektrische fretloze basgitaar maar voor het spelen in de huiskamer vind ik het te veel gedoe om de versterker aan te sluiten.
Gebruikersavatar
Hagen
Berichten: 4600
Lid geworden op: 25 dec 2011, 18:40

Re: Boulder Creek EBR3-N4F

Bericht door Hagen »

Hallo Adriaan, hadden we al eerder een bijdrage van je gehad? In ieder geval welkom op dit forum.
Ik was gelijk nieuwsgierig naar de bas en het geluid! Via YT hoorde ik een mooi geluid.
Gebruikersavatar
RonC
Berichten: 3263
Lid geworden op: 20 jan 2005, 12:55

Re: Boulder Creek EBR3-N4F

Bericht door RonC »

Mooie bas! en makkelijk dat bovenste gat, kan je zo een pot bier in zetten! ;)
Afbeelding
Adriaan Kragten
Berichten: 5
Lid geworden op: 08 okt 2017, 20:03

Re: Boulder Creek EBR3-N4F

Bericht door Adriaan Kragten »

Hallo Adriaan, hadden we al eerder een bijdrage van je gehad?

Ik heb al eerder een bijdrage aan dit forum geleverd maar dat is al heel lang geleden. Dat ging over een notitie van mij "Akkoorden voor basgitaar en contrabas". Ik heb nog meer notities geschreven die voor bassisten interessant zouden kunnen zijn. Inmiddels heb ik een eigen website www.kdwindturbines.nl die voornamelijk over kleine windmolens gaat waar ik in gespecialiseerd ben maar onder het menu "No wind energy" staan een aantal notities over muziek en nieuwe ventielinstrumenten en ook het boekje "Memoires van een motorsleutelaar".
Adriaan Kragten
Berichten: 5
Lid geworden op: 08 okt 2017, 20:03

Re: Boulder Creek EBR3-N4F

Bericht door Adriaan Kragten »

Ik heb de Boulder Creek nu een twee weken en ik heb er toch nog wat aan veranderd. Het leek me nuttig om hier op dit forum te vertellen wat ik veranderd heb. Hij speelde prima maar ik merkte dat hij niet helemaal zuiver was op het octaaf. Bij elke positie staan streepjes op de toets maar bij het octaaf staan aan de zijkant dubbele puntjes. Als je bij het octaaf een flageolet speelt dan hoor je een toon die precies een octaaf hoger is dan de grondtoon. Om dezelfde toon te horen bij een ingedrukte snaar moest ik mijn vinger ongeveer 4 mm voor het streepje op de toets houden. Als je de vinger op het streepje plaatst is de toon dus iets te hoog en ik dat vind onhandig.

Dit probleem kan veroorzaakt worden doordat de mensuur te klein is (de kam op de kast staat te hoog) of doordat de actie wat aan de hoge kant is. Ik ben ervan uit gegaan dat de actie te hoog was. Door de snaar naar beneden te drukken wordt hij iets verlengd. Bij een kleine verplaatsing naar beneden is de verlenging van de snaar nog maar gering maar het effect wordt steeds groter naarmate de verplaatsing groter is. Een actie die 1 mm te hoog is geeft dus al een groot effect. Ik heb de actie opgemeten op het octaaf voor alle vier de snaren en vond voor E, A, D en G respectievelijk 4,5, 4,7, 4,5 en 4,3 mm wat ik ook speeltechnisch aan de hoge kant vind.

De actie kan verkleind worden door de stalen pen die door de hals loopt strakker te zetten. Daarvoor moet een driehoekig plaatje verwijderd worden en met een binnenzeskantsleutel van 4 mm kan de pen aangedraaid worden. Er kan een slag gemaakt worden van 1/6 omwenteling en ik ben begonnen met 3/6 omwenteling. Ik heb hierna de snaren weer op spanning gebracht. Hierna was de actie 4,3, 4,4, 4,2 en 4 mm. Het bleek bij de eerste slag dat de pen niet strak stond en pas bij de tweede slag ontstond weerstand. Deze verstelling had al een zeker positief effect op de zuiverheid op het octaaf maar ik vond het effect niet groot genoeg.

Vervolgens heb ik de pen nogmaals 3/6 omwenteling strakker gezet (dus totaal 1 omwenteling). Hierna was de actie 3,8, 3,9, 3,7 en 3,4 mm. Ik heb het groefje van de A-snaar in de kam op het voorblad nog iets dieper gemaakt en toen was de actie 3,8, 3,8, 3,7 en 3,4 mm. Dit vind ik een plezierige actie om mee te spelen. De zuiverheid op het octaaf is nu prima en het verkleinen van de actie werkt dus goed om het probleem aan te pakken. Echter, na enige tijd viel het me op dat vooral de E- en de A-snaar luidruchtiger waren geworden als de snaar in de buurt van het octaaf snel tegen de toets gedrukt wordt. Dit komt omdat het deel van de snaar tussen de bovenste kam en de vinger klappert. Hoe hoger de positie, des te kleiner wordt de hoek tussen de snaar en de toets. De toets van een contrabas is hol maar de toets van mijn basgitaar is vlak, tenminste als de pen door de hals niet extra aangedraaid is. Door het aandraaien van de pen werd de hals een beetje bol ter plaatse van het gebied tussen de zevende en de twaalfde positie en hierdoor wordt het klapperen van de snaar versterkt. Door deze bolling wordt de hoek tussen snaar en toets namelijk nul graden als de snaar bij de twaalfde toets wordt ingedrukt en raken snaar en toets elkaar dus over een tamelijk lang gebied.

Het verkleinen van de actie heeft dus een gunstig effect op de zuiverheid op het octaaf maar het strakker zetten van de pen in de hals is niet de juiste manier om de actie te verkleinen. Ik heb daarop de pen weer terug gedraaid tot hij nog 2/6 omwenteling ingedraaid was ten opzichte van de beginstand. Ik vond toen de acties 4,3, 4,4, 4,2 en 4 mm. Deze waarden moeten dus minstens 0,5 mm lager worden. Vervolgens heb ik de actie verlaagd door van de benen kam (op het voorblad) ongeveer 1 mm af te halen en er opnieuw kleine ondiepe groefjes in te maken waar de snaren door lopen. De huidige actie is nu 3,4, 3,5, 3,5 en 3,4 mm voor respectievelijk de E, de A, de D en de G-snaar. Voor deze actie speelt de gitaar gemakkelijk en is de zuiverheid op het octaaf prima.
Plaats reactie