Het vinden van een goede basdocent

Heb je iets te vragen over je techniek? Lastige muziektheorie? Wil je je kennis met het forum delen? Post het hier!
Gebruikersavatar
deevit
Berichten: 16583
Lid geworden op: 21 okt 2006, 12:14

Bericht door deevit »

Dat ligt er maar aan wat die metalbassist zelf gestudeerd heeft en beheerst, er zijn best wat jongens in dat wereldje die ook een prima stuk jazz in de vingers hebben. Ik vind het wel lichtelijk beschamend dat iemand zich voordoet als docent en dan alleen aankomt met tabjes van nummers die nog niet blijken te kloppen ook.
Gebruikersavatar
basloze fret
Berichten: 4578
Lid geworden op: 14 jun 2008, 12:32

Bericht door basloze fret »

ja, er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Maar over het algemeen zijn metalbassisten toch geen jazz- of funkbassisten. Ieder zijn vakgebied zeg maar.
Gebruikersavatar
matsjuw
Berichten: 1592
Lid geworden op: 15 nov 2010, 18:48

Bericht door matsjuw »

Maar daar gaat het toch helemaal niet over...
MM Stingray 4
FMC 2128 NEO
Sound City "Model T modded"
Gebruikersavatar
Stinky
Berichten: 6725
Lid geworden op: 15 sep 2005, 19:00

Bericht door Stinky »

foute tabjes uitschrijven? hmmmmm.....
sowieso, maar dit is heel persoonlijk trouwens en meer gestoeld op mn eigen onderbuik gevoelens...ik geef het grif toe, vind ik docenten die veelvuldig tabs gebruiken in hun lessen niet helemaal euh...koosjer, zullen we maar zeggen.

dan steek bij mij nl de volgende vraag telkens weer de kop op: doe je dat nu omdat het enige is wat de leerling begrijpt of ben je nu een leraar die zn leerlingen juist nieuwe inzichten en vaardigheden wil leren?
tabs zijn mss een startpunt voor velen maar zeker geen volwaardige "taal" die je de rest van je carriere zult blijven bezigen en ik zie het juist als taak voor een docent om zoiets aan een leerling duidelijk te maken.

@Fret: een professioneel bassist is in principe in staat om alles te spelen. dat is noodzaak want het is slechts een enkeling gegeven om in één muzieksoort te blijven hangen en genoeg te verdienen om er van rond te komen.
daarnaast zijn de meeste profs die ik zlef ken ook heel erg gepassioneerd en oprecht geinteresseerd in allerlei muziek stromingen.
zoals je mss weet heb ik ontzettend veel rock en metal gespeeld maar wist je ook dat ik net zo goed polka's speel? of funk, hip hop, pop ballades, reggea, artsy fartsy singer/songwriter liedjes, country etc etc.
ik wil maar zeggen dat het naar mijn ervaring eerder uitzondering is dan regel dat een prof bassist uit een bepaalde muziekscene slechts een enkele muziekstijl beheerst.
Gebruikersavatar
basloze fret
Berichten: 4578
Lid geworden op: 14 jun 2008, 12:32

Bericht door basloze fret »

matsjuw schreef:Maar daar gaat het toch helemaal niet over...
In zekere zin wel. Want je gaat met bepaalde verwachtingen naar een docent en in dit geval waren de verwachtingen misschien niet reëel. Voor zover ik kan beoordelen, want ik ken kaneelbagel en de docent niet natuurlijk.
Gebruikersavatar
basloze fret
Berichten: 4578
Lid geworden op: 14 jun 2008, 12:32

Bericht door basloze fret »

Stinky schreef: @Fret: een professioneel bassist is in principe in staat om alles te spelen. dat is noodzaak want het is slechts een enkeling gegeven om in één muzieksoort te blijven hangen en genoeg te verdienen om er van rond te komen.
daarnaast zijn de meeste profs die ik zlef ken ook heel erg gepassioneerd en oprecht geinteresseerd in allerlei muziek stromingen.
.
Dat laatste klopt. Maar het eerste niet perse. Er zijn bijvoorbeeld genoeg jazzbassisten die absoluut geen metal of rock kunnen en hoogstwaarschijnlijk niet willen spelen, om maar wat te noemen. Je hoeft ook zeker niet alle stijlen te beheersen. je kan beter 1 ding goed doen, dan 10 dingen half. De meeste professionele bassisten kunnen wel wat latin spelen, maar zijn het dan goede latinbassisten? Nee, denk ik. Er zijn gewoon mensen met een specialisatie die dat beter kunnen. Je kan gewoon niet overal even goed in zijn. Om nog maar niet te spreken van bassisten met een unieke eigen stijl die niet binnen een genre valt. Dat kunnen ook professionele bassisten zijn, maar geen allrounders/professionele 'schnabbelaars'/broodspelers.
Gebruikersavatar
Stinky
Berichten: 6725
Lid geworden op: 15 sep 2005, 19:00

Bericht door Stinky »

hehe, ik probeer heus niet mn gelijk halen Fret maar besef je wel dat wat jij schrijft eigenlijk een mening is, nl hoe jij zelf tegen het onderwerp aan kijkt?
ik probeerde juist aan te geven dat verreweg de meeste werkende prof bassisten die ik zie en ken, dus in real life, wél allerlei verschillende stijlen beheersen.
tuurlijk zijn er ook zat profs te bedenken die zich echt in één stijl gespecialiseerd hebben maar dat zijn nu juist die gelukkige uitzonderingen waar ik het over had.

en schnabbelaars klinkt altijd een beetje negatief: ik zie ze meer als mensen die gewoon proberen te overleven als muzikant. daar zitten goeie tussen en mindere, echte hoeren maar ook spelers die alles wat ze doen zo goed en integer mogelijk proberen te doen en committed zijn aan datgene waar ze aan werken.
ik doe bv best veel vervangingen en als ik zie hoe weinig voorbereiding sommige andere collega's steken in de dingen die ze aannemen, dan snap ik eigenlijk ook wel waarom die bands dan zo blij en verrast reageren als ze zien hoe goed ik me altijd voorbereid.
het is dus een keus om een schnabbelende hoer te zijn of een schnabbelende muzikant.
imho.
Gebruikersavatar
Stinky
Berichten: 6725
Lid geworden op: 15 sep 2005, 19:00

Bericht door Stinky »

weet je, nu ik het nalees klinkt het eigenlijk alsof ik je toch ergens van wil overtuigen.
maar dat is helemaal niet mijn bedoeling m8 want ik probeer gewoon te verwoorden wat ik al die jaren om me heen zie en mss heb jij wel hele andere dingen gezien dan ik, dus jouw visie is net zo relevant als die van mij. punt.

dan ga ik nu maar weer eens verder met de carnavals polka's en slagers oefenen voor dit weekend want het is weer tiet veur dr carnaval! :mrgreen: :facepalm:
Gebruikersavatar
laagislaag
Berichten: 370
Lid geworden op: 28 jan 2011, 12:23

Bericht door laagislaag »

Gewoon even een klein antwoordje on topic:

Zoek een BAS- leraar. Ik krijg met regelmaat leerlingen van de muziekschool of andere leraren die na een tijdje wisselen en dan bij mij komen. Een hoop daarvan blijkt dan les gehad te hebben van een GITAAR-leraar die zegt dat ie "ook bas les geeft" . Slecht plan:
Je leert zo allerlei technieken aan die niet goed werken op bas. En je leert niks over de functie van een bassist, hoe je die vervult en wat daarbij dingen zijn die je moet weten. Simpelweg omdat gitaristen dat niet weten omdat t gitaristen zijn.
T lijkt een overbodig advies, maar helaas gebeurt t heel veel. Als je bas les wil vind een bas leraar. Als je gitaarles wil vind een gitaarleraar.



Ps. Een beetje integriteit van de leraren pleit ik dus ook voor. Ik krijg met regelmaat de vraag of ik niet ook "wat gitaarles kan geven". Nee dus. Ik speel wel een beetje gitaar, gewoon omdat t leuk is, maar ik geef er geen les in. Die mensen stuur ik door, en dan hoop ik maar dat collega gitaarleraren ook zo integer zijn.
Van der End (5), Hohner B2A V, Kawaii Sleekline (frestless, bestaat blijkbaar), Trace Elliot ftw, Contrabas, Macbook pro, Logic, en allerlei exotisch spul (Saz, Bendir, Harmonium, Quena, Sikus, Kaval, vandattum, fijn spul!)
Gebruikersavatar
basloze fret
Berichten: 4578
Lid geworden op: 14 jun 2008, 12:32

Bericht door basloze fret »

Stinky schreef:hehe, ik probeer heus niet mn gelijk halen Fret maar besef je wel dat wat jij schrijft eigenlijk een mening is, nl hoe jij zelf tegen het onderwerp aan kijkt?.
Tuurlijk, alles is een mening en zo was mijn post ook zeker niet bedoeld. Ik vind gewoon dat het geen voorwaarde is dat je alle stijlen beheerst om een prof te zijn. Ook niet als je les geeft. Zoals gezegd heeft iedere bassist zijn specialisatie en kun je niet overal in uitblinken. Persoonlijk heb ik niks met 'alleskunners' (niet negatief bedoeld) en luister ik veel liever naar bassisten met een eigen unieke stijl of aanpak, ongeachte welke muziekstijl.
Ik vind het wel een interessante discussie en respecteer natuurlijk jouw mening ook.
Laatst gewijzigd door basloze fret op 17 feb 2012, 16:05, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
heskez
Berichten: 2068
Lid geworden op: 13 aug 2004, 09:53

Bericht door heskez »

Tja, ik denk dat wanneer ik iemand les zou moeten geven, dat doe ik nu (nog) niet maar dat terzijde, dat ik eerst zou vragen welke muziekstijl de cursist zou ambieren.
Dan zou ik bijvoorbeeld uit een live-voorbeeld een loopje of passage nemen en daar de basistechnieken en mogelijkheden van bijbrengen zodat diegene dat in zijn of haar muziek kan gebruiken. Maar om perse die stijl daarvoor in de puntjes te moeten beheersen ? Nee, dat is denk ik niet echt nodig.
-- It's the hat that keeps the funk --
Gebruikersavatar
Basshoofd
Berichten: 253
Lid geworden op: 16 nov 2009, 13:49

Bericht door Basshoofd »

Helaas denken veel mensen die goed kunnen spelen dat ze automatisch een goede leraar zijn. Ik vermoed dat het vooral bij gitaristen het geval is, want als ik hoor wat sommige mensen leren op hun lessen dan weet je direct dat ze les hebben van iemand die muziek niet snapt - alleen de truukjes die ze zelf ooit eens hebben geleerd. Het ergste is nog dat veel studenten liever les hebben van een goede speler dan een goede leraar...

Over verschillende genres: Genreverschillen zijn maar heel erg klein. Elke leraar moet de universele muzikale onderdelen behandelen en daarin kom je vanzelf terecht bij allerlei genres. Als iemand echt op zoek is naar hele specifieke technieken dan kunnen ze daarvoor wel een specialist zoeken. Liedjes gaan uittabben is tijdverspilling.
Gebruikersavatar
Meowmix
Berichten: 2472
Lid geworden op: 28 dec 2011, 17:55

Bericht door Meowmix »

Ik heb het liefst dat m'n leraar me de achterliggende theorie uitlegt. Nummers opzoeken en de tabs/yt video naspelen kan ik zo ook wel. Natuurlijk is het ook leuk dat je, als je nummers gebruikt als oefenmateriaal voor techniek of theorie, nummers speelt die aansluiten bij je muzieksmaak... maar ik denk dat het vooral belangrijk is dat de leraar weet 'hoe het werkt' en dit kan overdragen.

En daarnaast natuurlijk algemene pedagogische skills, zoals lestempo bepalen, problemen herkennen, et cetera.
Fender MIJ E series Precision | Rickenbacker 2060 JetGlo
Plaats reactie