voorin, op de tel of lay back

Heb je iets te vragen over je techniek? Lastige muziektheorie? Wil je je kennis met het forum delen? Post het hier!
Plaats reactie
FreddieHels
Berichten: 2
Lid geworden op: 11 dec 2013, 15:57

voorin, op de tel of lay back

Bericht door FreddieHels » 20 jan 2014, 15:20

Als bassist kom ik maar niet op een lijn met mijn drummer die alles perfect op de tel wil spelen. Ben eigenlijk op zoek naar sites die hierover gaan en wil andere bassisten vragen of zij altijd op de tel spelen of ook wel eens voorin en lay back en zo ja wanneer?
Alvast bedankt voor de reactie. :D

Dennis
Berichten: 902
Lid geworden op: 19 jul 2005, 20:58

Bericht door Dennis » 22 jan 2014, 00:46

Hey Freddie, voorin, achterin of in het midden spelen is afhankelijk van het nummer dat je speelt en de energie van de drummer. Luister eens naar Erykah Badu

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YY2-mrsXgMM[/youtube]

Zou je dit nummer op de tel spelen of zelfs voorin? Dan mis je het relaxte gevoel dat bij het nummer hoort. Als je trouwens naar de drummer luistert merk je dat hij eigenlijk zijn bassdrums precies op de tel speelt en de bassist nog achter de kick aan speelt. De snare speelt de drummer wel iets later voor een laidback feel. Je hoeft dus als bassist en drummer niet altijd precies op hetzelfde moment een noot te spelen. Het laidback gevoel ontstaat juist door de "flam" (De kick en de basnoot die net na elkaar komen)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=sUtUdsaWIM0[/youtube]

Dit is een goed voorbeeld van voorin spelen. Doordat hij in verhouding tot eerder voorbeeld veel eerder timed krijg je een voorwaartse, stuwende feel die zorgt voor energie in de band.

Experimenteer met verschillende feels en luister waar de energie van de drummer zit en waar je wilt dat die van het liedje zit :jam:

Gebruikersavatar
Wiro
Berichten: 2188
Lid geworden op: 05 jan 2006, 14:57

Bericht door Wiro » 24 jan 2014, 13:33

Kenmerken van de verschillende timing-verschillen tussen bas & drum:
Uitgangspunt is dat de drummer de tel aangeeft.
Beide op de tel: Strak, puntig, maar kan ook snel 'zielloos' en saai worden.
Bas voor de tel: Nummer lijkt sneller dan dat het in werkelijkheid is. Adrenaline-aanjager. Valkuil hierbij is dat de drummer ook gaat versnellen. Dan gaat het gejaagd klinken en verlies je snel de aandacht van publiek.
Bas na de tel: Nummer lijkt langzamer dan dat het in werkelijkheid is. Voor een relaxte feel.

Essentieel is om de mate van voor of na de tel constant te houden. Dit is misschien wel de lastigste techniek om te leren terwijl er maar heel weinig aandacht voor is. Voorwaarde is ook een strakke drummer en hier zijn er niet veel van...

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten