Pagina 1 van 28

Jarno's LF lab

Geplaatst: 10 jun 2009, 21:22
door Jarno
Het leek me aardig om ook een algemeen draadje te hebben voor mijn knutseldingen, en in eerste instantie had ik wat dingen in "persoonlijk" gepost, maar het stond daar zo verloren tussen de persoonlijke ervaringen en eindexamen perikelen :-)
Dus hier hark ik eerst even wat technische informatie uit mijn persoonlijke draadje bijelkaar over de buizenvoorversterker:

Nogmaals, het huidige project, een buizenversterker die ik al een tijd geleden heb gemaakt, maar die nu in een ruimer jasje komt (met een veiligere voeding).
Afbeelding
Voorkant, van links naar rechts:
In, gat voor active/ passive switch, bass-shift, bas, mid, treble, treble-shift, bright, volume, aan/uit schakelaar.
Het is een F2B (Fender blackface) met de treble en bas shift uit een Mesa Bass400. Een gelijkgerichte en gestabiliseerde gloeispanning (stroom) en een belachelijke hoogspanning met veel teveel afvlakking, maar ja, die elco's heb ik nog een hoop liggen (heb jij de jouwe al gebruikt, Rogier?).
De voeding heb ik nu in elkaar gesoldeerd, en morgen ga ik eens kijken wat er gebeurt als je hem op het net aansluit en aanzet, eens kijken of de stoppen en zekeringen heel blijven :-)

Groeten,

Jarno.

Edit:
Bovenaanzicht in de voorversterker
Afbeelding
Ik heb niet echt een plan gemaakt waar wat moet komen, dus een aantal dingen heb ik al wat moeten verplaatsen, en ik dacht nog wel dat zo'n 19" ding meer dan voldoende ruimte had!

Geplaatst: 10 jun 2009, 21:22
door Jarno
Ten aanzien van de preamp, "It's Alive!" (very alive even).
Afbeelding
De testbuis die ik er het eerste indeed was nogal gaar vandaar dat ie enorm oplichtte en loeiheet werd (de regelaar voor de gloeistroom/spanning vond het denk ik ook niet zo leuk). Desondanks doet de preamp het prema, alle potmeters werken nog de juiste kant op ook, dat wil nog wel eens anders zijn. Hij klinkt enorm lekker, warm, ruist en bromt bijna niet (zal helemaal weg zijn als de deksel erop zit).
Moet nog wel de achterkant in orde maken, er moet nog een rechthoekig gat in komen voor het Schaffner netentree, de gaten voor de jacks (er komen twee uitgangen op) zitten er al wel in. Ik hoop dat ik de twee uitgangen gewoon parallel kan zetten, anders kijken we wel weer verder.
Hier is de binnenkant:
Afbeelding
de rode cliplead zit er nog aan voor de aarde van de uitgangsjack, die loopt straks via de behuizing. Nog wel even wat draadjes fatsoeneren, en een active/passive schakelaar (pad) installeren. Nu kun je alleen de eerste paar graden verdraaiing van de volumepot gebruiken, way too much gain.
De toonregeling werkt erg lekker, de bass-shift en treble-shift lijken vooral de lage en hoge mid frequenties te beiinvloeden. Bright is ook erg lekker, net genoeg, zodat het niet overdreven schel wordt en niet meer bruikbaar is.
In de testhoek zijn mijn ervaringen met verschillende buizen te lezen, maar nu zit er een Tung-Sol ECC803S in, en die blijft erin :-)
Het schema is als volgt Moosapotamus F2b, hij heeft het schema van RG Keen (geofex) overgenomen.
En er een treble-shift aan toegevoegd, let op dat de mid-pot volgens mij 10k Lin moet zijn (heb zelf 25k LIN gebruikt).
Zelf heb ik de inspiratie voor bass-shift en treble-shift uit het schema van de Mesa Bass400.
Zo ziet de bass-shift eruit, aan de kathode van de eerste trap:
Afbeelding

De voeding bestaat uit een gelijkgerichte en gestabiliseerde gloeispanning van 12 volt en een dikke elco (15000uF). De hoogspanningsvoeding is gelijkgerichte spanning met veel te dikke elco's, 3x450uF (normaal is 3x45uF of zo). Tussen de tweede en derde zit een 10k weerstand om de spanning wat naarbeneden te halen, in het onderdelenpakket wat ik op eBay.DE kocht zat een trafo met een secundaire spanning van 270volt. Ik heb aan de primaire kant van de trafo nog een NTC gemonteerd om de "inrush current" wat te beperken, maar dan nog vreet ie 315mA zekeringen als koekjes. Er zit nu nog 2 Ampere in, maar da's veel te veel.

Groeten,

Jarno.

Geplaatst: 10 jun 2009, 21:27
door Haico
laat nog eens zien hoe je een cab maak...


zo gaaf!

Geplaatst: 10 jun 2009, 21:34
door Jarno
Verder met finetunen, de anodespanning (B+) is wel wat te hoog (330volt, ipv. 300) en er zit teveel gain in, met mijn actieve bassen gebruik ik alleen de eerste paar graden van de volumeregelaar.
Daarnaast leek het me wel "convenient" om gewoon de behuizing als aarde te gebruiken voor de toon en volume regelaar, en voor de uitgangsjacks :nono: aardlussen all over the place.

Dus, vanavond een weerstand in de voeding veranderd van 10k naar 15k, geisoleerde uitgangsjacks gebruikt en die netjes naar het (ster)aardpunt geleid. Ook de aarde van de volume en toonregelaar zit nu op de juiste plaats (lokale aarde van de twee versterkertrapjes). Daarnaast is het stukje van ingangsjack naar de electronica nu ook met afgeschermde kabel en heb ik een active/passive schakelaar gemonteerd, die iets van 10dB van het ingangssignaal afhaalt.

De versterking van het tweede trapje heb ik wat naarbeneden gehaald door een weerstand van 220k over die van 100k (de anodeweerstand of plate resistor) parallel te zetten.

Hij klinkt echt enorm tof, lekker warm, maar modernere (geluiden met weinig mid) zitten er ook in. De toonregeling heeft niet zo'n groot bereik als bij modernere toonregelingen, maar het eerste slechte/ onbruikbare geluid moet ik nog tegenkomen.

Ik denk dat ik voor de zekerheid nog de draden van de electronica naar de buis vervang door afgeschermde draden en nog wat dingen beter vastzet en kabeltjes bundel, en dan is ie af!
Ik zal nog eens even een actuele foto maken.

Groeten,

Jarno.

Edit:
Wat voor een wil je er, Haico? 2x12fje?

Geplaatst: 10 jun 2009, 21:37
door Haico
Een kopie van die post van je 2x6,5" zou hier niet misstaan. :)

Geplaatst: 10 jun 2009, 21:59
door Bernardduur
Ziet er leuk uit man! De alembic is gewoon een leuke preamp voor iedereen die wat meer 'tube' sounds wil hebebn. Heb dr hier nog een liggen..........

Geplaatst: 10 jun 2009, 22:34
door Jarno
Een originele?

En "sort of" het eindprodukt:
Afbeelding

Oh, en ondanks de ene buis klinkt ie enorm dik en buizig, echt lekker. Voor diegenen die zo'n F2b gaan nabouwen, een beetje minder gain inbouwen, anders gebruik je de volumeregelaar maar een heul klein beetje. Het origineel levert iets van 15 volt max aan de uitgang, da's bij bijna geeneen eindversterker meer nodig (vroegah wel). Minder gain krijg je door de voedingsspanning in ieder geval niet hoger te maken dan 300volt, en in ieder geval de tweede anodeweerstand (100k) te vervangen door 50k-70k. Daarnaast is een schakelbare active/passive ook wel fijn.

Geplaatst: 10 jun 2009, 22:45
door Jarno
Haico schreef:Een kopie van die post van je 2x6,5" zou hier niet misstaan. :)
Linkje dan?
2x6,5 kastje, kastconstructie
1x15 kastje, afwerking met vloerbedekking

Geplaatst: 10 jun 2009, 22:51
door Hvitekrist
ey ik gebruik hetzelfde soldeerijzer als jij :O

Geplaatst: 10 jun 2009, 22:58
door Bernardduur
Orginele..... lekker de preamps doorlussen en dan openzetten. 1e = gain, de andere volume!

Geplaatst: 15 jun 2009, 20:36
door Jarno
Afgelopen weekend de voorversterker dichtgeschroefd en hem "klaar" bestempeld. Nu alleen nog even dat 19" rekje verder afmaken, de plankjes zijn al gezaagd en gefreesd.
Hier is de preamp:
Afbeelding

En op z'n stekkie:
Afbeelding

Nu even opruimen:
Afbeelding

Geplaatst: 15 jun 2009, 20:50
door Bazz Lightyear
eindelijk wat ploatkes van het hol van d'n Jarno..

post ook maar plaatjes van de flipster en die met die gedraaide graphics!

Geplaatst: 15 jun 2009, 20:52
door Bazz Lightyear
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Geplaatst: 15 jun 2009, 20:52
door Jarno
En, op marktplaats het volgende klusobject op de kop getikt. Ik was eigenlijk aan het kijken voor een MiM Jazz (vijfsnarig), maar toen kwam ik deze tegen:
Afbeelding
(en van mijn vrouw moet ik zeggen dat het in de rest van het huis niet zo'n rommel is, ze zodadelijk eerst haar kleren en de weegschaal opruimt) :-)

En toen ik thuis de machinekamer open trok, bleek dat er al eens iemand aan geklust heeft, deze electronica lijkt me niet origineel.
Afbeelding
Da's fijn, kan ik daar ongeneerd iets anders in klussen.
De halsbevestiging is trouwens wel listig, het is een bolt-on "but not as we know it". Waarschijnlijk zit er iets van een zwaluwstaartverbinding in, als je de neck pickup eruit haalt, zit de hals met een klein boutje vast. Dat boutje zorgt er alleen voor dat ie een beetje op z'n plaats blijft, zodra er snaarspanning op staat wordt hij daardoor echt op z'n plaats gedrukt.
Afbeelding

Het is wel even wennen zo'n houten basgitaar, de klick begint nu pas een beetje te komen, het lijkt allemaal iets indirecter en wat meer energie te kosten. Maar de afstelling was ook verre van ideaal, te weinig neck-relief en aan de brugkant te hoog, de oude snaren hielpen ook niet echt.
De halspen staat al wat losser, terwijl de brugzadels al een stuk naarbeneden zijn gezet, nog een beetje tweaken en dan is ie goed. Dan nog even de electronica, ik denk dat ik hier een filterpre per pickup in ga bouwen, net als ik met de HeKe van plan was. Als Floor zodadelijk (eindelijk) slaapt misschien al eens een beetje solderen (maar zelf slapen zou misschien een beter idee zijn).

Hier ligt de Flipster en de Warble-O-Matic (MidFi Clari(not) )op het pedalboard-to-be:
Afbeelding

Geplaatst: 15 jun 2009, 20:55
door Jarno
Bazz Lightyear schreef:Afbeelding

Afbeelding
Die FuzzFace klinkt toch nog steeds wel erg lekker, het schijnt wel dat ie nog beter klinkt met een passief instrument (ipv. met preamp/ actieve toonregeling erin), maar daar is een mod voor die ik er nog eens in moet klussen.
Ook een beetje jammer is dat er geen regelaar voor de mate van fuzz op zit, tis gewoon volle bak aan, of uit.

De Flipster is ook lekker, maar gebruik ik de laatste tijd erg weinig. Als ik op het marktplaatsgedeelte van het forum kijk, dan kan ik er toch nog 80 euro voor vragen, hmmmmmmm. :-)