Muziektheoriemethode voor basgitaar: SV Method

Dit subforum is uitsluitend bedoeld voor de commerciëlen onder ons om de leden van BGF op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen en producten.
Sanne
Berichten: 26
Lid geworden op: 05 dec 2013, 13:10

Muziektheoriemethode voor basgitaar: SV Method

Bericht door Sanne »

Hoi bassisten!

Vorig jaar postte ik al een topic over de muziektheoriemethode die ik toen had getest met positieve resultaten. Dankzij die resultaten ben ik aan de slag gegaan met het uitbrengen van de methode. Sinds dit weekend is het online:

https://www.svmethod.nl

In het kort:
Deze methode is per ongeluk ontstaan. Tijdens mijn eerste hoofdvaktentamen op het conservatorium speelde ik op een onderdeel alles fout: de kerktoonladders. Toen heb ik voor mezelf een systeem bedacht, en alle theorie die ik tegenkwam ben ik daarin gaan passen. Daarna kwam ik erachter dat dit nog niet eerder zo was genoteerd, en bleek het te werken voor andere bassisten.

Anderhalf jaar geleden heb ik een onderzoek opgezet onder bassisten met verschillen in niveau, leeftijd, muziekvoorkeur, ambitie etc. De resultaten waren toen zo positief (o.a. 100% raadt de methode aan) dat duidelijk was dat ik deze methode met iedereen zou willen kunnen delen.
Voor de geïnteresseerden; hier kun je het onderzoek lezen: https://www.sanneverbogt.nl/wp-content/u ... versie.pdf, hier kun je de reacties van de deelnemers zien: https://www.youtube.com/watch?v=5OiPgSMNvPY en hier kun je de resultaten in het kort zien: https://www.svmethod.nl/nl/home/recommendations/

Uit dat onderzoek bleek ook dat niet iedereen graag met alleen tekst werkte. Daarom ben ik dit jaar de master Opleidings- en Onderwijswetenschappen gaan volgen en ben ik gaan bekijken hoe ik de methode prettig werkbaar voor iedereen kan maken. Dit onderzoek voer ik dan weer uit voor de Master of Music aan Codarts. Dit is ook de reden dat het even heeft geduurd voordat het beschikbaar werd.

Het resultaat is een interactieve website: ik leg alles uit aan de hand van tekst, video, oefeningen, een audiospeler met verschillende tempo's en beats en een forum. In het forum kunnen specifieke vragen gesteld worden, die ik dan eventueel weer verwerk in de website.

Maar wat houdt het nu precies in?
Ik maak muziektheorie - melodische muziektheorie; geen ritme - visueel op de hals. Ik zie intervallen als cijfers, en die cijfers zie ik als een 'sticker' op de hals liggen. Alle toonladders en akkoorden zie ik in intervallen. Dat betekent dat ik alle soorten toonladders en akkoorden in alle toonsoorten op alle posities op de bas kan spelen, zonder nadenken. Daarnaast kan ik dit systeem ook gebruiken voor het analyseren van akkoordenschema's, waardoor ik de toonladders ook kan toepassen in de muziek die ik speel.
Dat zorgde er bij mij voor dat ik het leuk begon te vinden om meer over theorie te weten. En omdat ik het kon toepassen ging ik alles ook een stuk gemakkelijker onthouden. Ik zie theorie als een middel om je een houvast te geven: ik weet nu in iedere situatie welke tonen natuurlijk klinken, en dat gebruik ik als basis wanneer ik muziek maak.

De methode is niet chronologisch. Je kan zelf kiezen over welk onderwerp je iets wilt weten. De enige voorwaarde is dat je hoofdstuk 1 eerst doorneemt. Daarin staat alle essentiële informatie. Ken je hoofdstuk 1, dan hoef je op de andere onderwerpen ook niet hard te studeren.

De methode is geschikt voor alle niveaus, van professionals tot beginners, en voor alle Westerse muziekstijlen.

Op de website kun je hoofdstuk 1 zien. Als je mogelijk interesse hebt zou ik adviseren om hoofdstuk 1 eerst door te nemen, en als dat je bevalt kun je de hele methode aanschaffen.
Op de website kun je ook veel meer informatie vinden. Maar vragen kun je hier natuurlijk ook kwijt.

Mocht je zin/tijd hebben, neem zeker een kijkje! Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden. :)
Sanne
Berichten: 26
Lid geworden op: 05 dec 2013, 13:10

Bericht door Sanne »

Hieronder staan 3 video's die samen de basis van de methode zijn. Je kunt ze natuurlijk ook los bekijken en gebruiken. :)

De noten op de basgitaarhals; deze video legt geeft een manier om ze snel in te studeren:


Intervallen op de basgitaarhals, het systeem waar de hele methode om draait:


En uitleg over de kerktoonladderreeks:


Als je deze 3 video's goed kent kun je alle kerktoonladders spelen, in principe in verschillende posities over de hele hals.
Mocht je oefeningen willen maken of liever de tekst lezen, dan kan dat hier.

Vragen en opmerkingen zijn altijd welkom. :)
Sanne
Berichten: 26
Lid geworden op: 05 dec 2013, 13:10

Bericht door Sanne »

En vanaf vandaag is er een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan SV Method: Ask Sanne.

Ask Sanne houdt in dat geregistreerde leden een vraag kunnen posten op het Ask Sanne-gedeelte van het SV Method forum. De vragen die worden uitgekozen worden uitgebreid behandeld en het antwoord wordt op de website geplaatst. De vragen mogen van alles zijn, als het maar betrekking op de methode of op muziek heeft.

De eerste vraag die is beantwoord gaat over de kwintencirkel. De methode maakt geen gebruik van de kwintencirkel, maar van een ander systeem wat veel denkwerk scheelt en waardoor het niet meer uitmaakt in welke toonsoort je toonladders speelt. Het uitgebreide antwoord is hier te lezen.

De methode blijft zich continu ontwikkelen. Leden bepalen mede de nieuwe inhoud. Als lid krijg je altijd alle nieuwe updates, video's, hoofdstukken, audio etc., omdat je registratie eenmalig is en je daarmee altijd toegang tot de website hebt.
Gebruikersavatar
Green Goblin
Berichten: 4824
Lid geworden op: 04 aug 2012, 18:48

Bericht door Green Goblin »

Je slaat dus de kwintencirkel over en leert per toonsoort de posities uit je hoofd....

Ik weet niet of dat nou wel zo veel efficiënter is. Plus, heb je een stuk bladmuziek, kun je aan de hand van het aantal mollen of kruizen direct zien in welke toonsoort een stuk staat. Die informatie wordt je nu niet aangeleerd.
Ibanez SR370EF - Motion B-05 - Schecter Diamond-J - Squier Contemporary Active Jazz - Westone "The Rail" - Yamaha BB414 OM
8e BGF-meeting NOORD - Groningen - 5 november 2017
BGF gewichtenlijst
Sanne
Berichten: 26
Lid geworden op: 05 dec 2013, 13:10

Bericht door Sanne »

Nee, dat is niet zoals dit werkt. Je bekijkt alle toonladders (en de rest van de muziektheorie) per intervallen. Ieder toonladder heeft een eigen intervalreeks. Dat betekent dat wanneer je een bepaalde toonladder, een bepaalde reeks, kent, je deze in alle toonsoorten kan toepassen.

Dat is wel efficiënter m.b.t. improvisatie etc. Je gaat op deze manier ook uit van de klank die een toonladder - een intervalcombinatie - geeft en niet zozeer van alle noten die zich in een bepaalde toonsoort in een bepaalde toonladder bevinden.

Klopt wel dat het niet handig is bij het lezen. Dat werkt hier inderdaad niet voor. De methode is bedoeld voor 'improvisatie, het creëren en begrijpen van muziek'. Het pakt niet het deel muziektheorie mee voor notatie of lezen.

Belangrijk om te zeggen vind ik dat het geen 'trucje' is dat ik wil aanleren. Je leert geen posities of 'vormpjes' uit je hoofd. Je ziet de intervallen ten opzichte van de grondtoon liggen en kan daardoor een overzicht op de hele hals creëren, waardoor je zelf kunt bepalen hoe en waar je welke toonladder speelt.
Sanne
Berichten: 26
Lid geworden op: 05 dec 2013, 13:10

Bericht door Sanne »

Deze nieuwe video geeft een korte samenvatting van hoe je leert denken tijdens het spelen:


Op de website kun je de uitleg die bij de video hoort lezen: https://www.svmethod.nl/nl/ask-sanne/ask ... oepassing/

Dit schooljaar wordt SV Method opgenomen in het lesprogramma van het Codarts conservatorium. Mede met dank aan Michel van Schie en Marco Dirne. Alle bachelorstudenten basgitaar, gitaar, contrabas, viool en cello hebben de mogelijkheid om deze lessen te volgen. De hele methode wordt behandeld, met speciale aandacht voor improvisatie.
Daarnaast is Codarts ook met een gespecialiseerd team betrokken bij mijn master of music-onderzoek om te methode te optimaliseren.

Op deze manier (nieuwe stof/video's en onderzoek) hoop ik de methode steeds verder te ontwikkelen. :)
Haico

Bericht door Haico »

Wat gaaf dat deze methode, die op het Codarts gegeven gaat wordenm ook voor Jan met de pet beschikbaar zijn. Als ik het niet zo ontzettend druk had (met spelen :roll: ), dan was ik hier zeker aan begonnen!
Gebruikersavatar
dr. Bassvibes
Berichten: 11910
Lid geworden op: 06 sep 2008, 12:59

Bericht door dr. Bassvibes »

Je zult wel ontzettend trots moeten zijn dat jouw werk meteen zo'n waardering krijgt, helemaal super! :)
Gebruikersavatar
Anthony
Berichten: 1374
Lid geworden op: 10 aug 2010, 19:00

Bericht door Anthony »

Ik heb een abo en het bevalt mij prima. Heb er al veel aan gehad! :-) waarvoor dank :-)
Gebruikersavatar
Galvanized
Berichten: 907
Lid geworden op: 14 okt 2012, 14:35

Bericht door Galvanized »

Ik ben eigenlijk ook wel nieuwsgierig naar deze methode.. Meer gebruikers van de SV Method hier op BGF? Zo ja, hoe bevalt het en wat bevalt je precies?
MUSIC MAN STINGRAY 5
Sanne
Berichten: 26
Lid geworden op: 05 dec 2013, 13:10

Bericht door Sanne »

Bedankt voor de leuke berichten! :)

Ik ben inderdaad heel blij dat Codarts zo positief is. Het is ook leuk om te zien dat studenten klassieke muziek en Turkse muziek enthousiast zijn. Ik kan nu gaan bekijken of zij nog tips hebben om de methode nog beter aan te passen aan hun muziekstijl.

Maar net zo blij ben ik met de reactie van Anthony, dank je wel! :)
Eind dit jaar krijgen de leden van de website een enquête, zodat ik erachter kan komen wat hun mening is. Als ik die resultaten heb zal ik ze ook hier posten.

Galvanized, als je zin hebt kun je hoofdstuk 1 checken. Daarvoor hoef je je niet te registreren. Als dat je bevalt dan denk ik dat de rest van de methode ook prettig werken is, want alles heeft een beetje dezelfde manier van uitleg en alles sluit aan op hoofdstuk 1. Het enige wat je niet kunt zien als je niet geregistreerd bent zijn de audio-player en het forum.
Sanne
Berichten: 26
Lid geworden op: 05 dec 2013, 13:10

Bericht door Sanne »

Dit najaar ga ik een aantal clinics geven over de methode.

Ik leg dan in het kort het ontstaan uit, daarna komt de basis van de methode aan bod en er is ook tijd om van alles aan me te vragen. :) Als je je instrument meeneemt kun je direct meespelen en ga je naar huis met alle kerktoonladders in je vingers. ;)

De eerste is volgende week vrijdag 4 oktober, om 19:00 in muziekcentrum van Gorp in Roosendaal. Gratis te bezoeken.

Meer informatie kun je hier vinden:
https://www.vangorp.nl/modules/blocknews ... hYoG3i_KRs" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/events/422813154586191/" onclick="window.open(this.href);return false;
Gebruikersavatar
tjoepatjoep
Ban wegens Jazz
Berichten: 20322
Lid geworden op: 28 mar 2009, 20:36

Bericht door tjoepatjoep »

Sanne is ook op 8 november op de Nationale Bassistendag te bewonderen! :cheer:

https://www.bassistendag.nl" onclick="window.open(this.href);return false; (Content volgt)
Joep

Rickenbackerfetisjist - Vintage gearfreak - Überspammer - Essaydeserteur

Rickenbacker | Fender | Gibson

Stunning Suzy | Pigtail
ArjanK
Berichten: 266
Lid geworden op: 09 okt 2007, 13:13

Bericht door ArjanK »

Sanne schreef:Je leert geen posities of 'vormpjes' uit je hoofd. Je ziet de intervallen ten opzichte van de grondtoon liggen en kan daardoor een overzicht op de hele hals creëren, waardoor je zelf kunt bepalen hoe en waar je welke toonladder speelt.
Cool, ben een autodidact bassist en eigenlijk is dit de manier zoals ik zelf al speel. Ik kijk zelf altijd naar de grondtoon en gebruik dan de intervallen die bij een bepaalde toonladder horen. Waarschijnlijk is het "gebrek" aan "muziekles" dat ik op deze manier ben gaan spelen. Ik kan geen noot lezen maar ik hou juist van improviseren en probeer zo min mogelijk in toonladders te denken.
Sanne
Berichten: 26
Lid geworden op: 05 dec 2013, 13:10

Bericht door Sanne »

ArjanK schreef: Ik kijk zelf altijd naar de grondtoon en gebruik dan de intervallen die bij een bepaalde toonladder horen.
Dat is inderdaad precies wat deze methode uitlegt. :D Geen ingewikkeld systeem en voor de basgitaar heel erg overzichtelijk. Ik heb me erover verbaasd dat het niet eerder echt genoteerd stond in methodes of op internet. Of althans niet uitgebreid.
Want door naast toonladders ook akkoorden in dat systeem te gaan zien en met elkaar in verband te gaan brengen kun je heel veel theorie aan elkaar linken. En dan wordt theorie (voor mij) pas leuk: als je het kunt gaan toepassen.

Voor degenen die zondag naar de Nationale Bassistendag gaan: ik ga het systeem waar ik het hierboven over heb uitgebreid toelichten en vooral ook de praktische kant benaderen.

Komen er BGF'ers zondag? En zo ja, alvast wensen/suggesties/vragen? :)
Plaats reactie