Anti-oplichtingstips voor kopen op internet

Ben je op zoek naar een bassist of wil je van je versterker af? Plaats hier een bericht!
Forumregels
We zouden graag zien dat je om een aantal zaken denkt in dit subforum. Nieuwe regels staan bovenaan dik gedrukt, maar ze zijn allemaal even belangrijk natuurlijk.

- Alleen een link naar een verkoopwebsite en/of summiere informatie is niet voldoende.
- Begin de titel van je advertentie met een voorvoegsel (FEELER, GZ, TK/TR, TR, Aangeboden, TK).
- Niet meer dan 3 advertenties per persoon. Als je meer artikelen wilt verkopen zet ze dan in één advertentie.
- Alleen muziekgerelateerde onderwerpen.
- Niet voor commerciële doeleinden gebruiken.
- Niet 'bumpen' zolang je nog een advertentie op de eerste pagina hebt staan.
- Duidelijke titels (dus geen 'grote opruiming' bijv.).
- Bij voorkeur een prijs in het onderwerp.
- Verwijder je advertentie als hij niet meer actueel is!
- Advertenties worden na twee maanden automatisch verwijderd.

Advertenties die niet aan de regels voldoen / regels overtreden kunnen zonder kennisgeving verwijderd worden. Neem voor advertentiemogelijkheden contact op met Arjen.

www.basgitaarforum.nl biedt slechts de mogelijkheid tot het plaatsen van advertenties. De afhandeling van transacties geschiedt geheel op eigen risico. basgitaarforum.nl is op geen enkele manier aansprakelijk voor schades, verlies, (financiële) malversatie enz.
Plaats reactie
jasmetmouwen
Berichten: 146
Lid geworden op: 03 jul 2014, 16:09

Anti-oplichtingstips voor kopen op internet

Bericht door jasmetmouwen »

Dat niet iedereen op internet te vertrouwen is, zal voor jullie geen nieuws zijn. Maarja GAS maakt blind! Vandaar hier een paar praktische tips om advertenties te checken op oplichting. Voel je vrij om met aanvullingen te komen in dit topic: KLIK.

1. Check hoe lang de aanbieder actief is op de verkoopwebsite (marktplaats, 2ehands.nl etc). Als de verkoper nog maar enkele dagen actief is, kan het zijn dat hij/zij regelmatig nieuwe gebruikersnamen aanmaakt en moet je extra alert zijn.

2. Check de herkomst van de foto's. In Google Chrome kan je met de rechtermuisknop op de foto klikken en vervolgens "zoek naar deze afbeelding op internet" selecteren. Oplichters gebruiken bijna altijd foto's van internet om te laten lijken alsof ze echt wat verkopen.

3. Let op taalfouten. Vaak worden advertentieteksten letterlijk gekopieerd en door een vertaalmachine gegooid. Wees vooral alert op ongrammaticale zinnen. Taalfouten zoals verkeerd geplaatste d's en t's, zijn (helaas) menselijk.

4. Wees alert bij opvallend lage vraagprijzen. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, is dat ook vaak zo.

5. Zoek de naam van de adverteerder op Google i.c.m. "oplichting", "fraude" en "opgelicht". Op forums van Radar e.d. worden regelmatig malafide verkopers bij naam genoemd. Ook via de website van de politie kan je de verkoper o.a. zoeken op bankrekening en telefoonnummer: https://www.politie.nl/aangifte-of-meld ... artij.html.

6. Vraag de verkoper om een foto te maken van het product, met daarbij een kaartje met de datum van vandaag en jouw naam erop. Zo weet je zeker dat de verkoper daadwerkelijk het product in huis heeft dat te koop staat (of hij het zal opsturen is een tweede, maar goed).

7. Vraag de verkoper om meer foto's van de bas de maken en die naar je te mailen. Download de foto's en doe rechtermuisknop --> eigenschappen en controleer of de datum waarop de foto is gemaakt overeenkomt met wat de verkoper je heeft verteld.

8. Haal de bas (indien mogelijk) persoonlijk op. Dit is de beste manier om te voorkomen dat je geld kwijtraakt aan gebakken lucht. Lukt dit niet, bel de verkoper met wat vragen over het product dat je wilt kopen. Je hebt het vaak snel door als de verkoper niet weet waar die het over heeft. Als je spullen laat versturen, loont het om het adres van de verkoper te vragen. Deze kan je nog invullen op telefoongids.nl om te kijken of de verkoper eerlijk is.

9. Wees extra voorzichtig met het plaatsen van "te koop gevraagd" advertenties. Oplichters gebruiken ook Google en zullen regelmatig nou net die zeldzame bas die je zoekt voor een prikkie aan je willen verkopen.

10. Let op de tenaamstelling van de betaalrekening als je geld gaat overmaken naar de verkoper. Bij overschrijvingen tussen ING rekeningen verschijnt bij internetbankieren als het goed is de naam en woonplaats van de rekeninghouder. Controleer of dat overeenkomt met de naam van de verkoper voor je de overschrijving bevestigt.

11. Betalingen via Western Union en Paypal worden vaak gebruikt voor fraude. Er zijn te veel manieren om op te noemen, maar bekijk o.a. https://www.paypal.com/nl/cgi-bin/websc ... rs-outside en https://www.westernunion.nl/WUCOMWEB/st ... fraudIndex.

12. Als je het niet vertrouwt, niet doen! Een goede verkoper heeft geen reden om te liegen of vaag te doen over het product dat 'ie verkoopt.
Squier JV Jazz Bass (1982)
Fender Classic Series 50's Precision Bass
Squier Classic Vibe 60's Precision Bass
Fender JMJ Mustang Bass
Plaats reactie