Nieuwe speakers proberen

Berichten over dingen die niet in één van de drie bovenstaande fora horen plaats je hier!
Plaats reactie
Muziekschuur
Berichten: 4768
Lid geworden op: 21 sep 2009, 17:10

Nieuwe speakers proberen

Bericht door Muziekschuur » 09 aug 2017, 11:14

De kwaliteit van de magneet van een speaker driver wordt bepaald door de toevoeging van zeldzaam metaal aan gewoon metaal. In de jaren '60 was de inkoop van die toevoegingen betaalbaar. Toen de massa productie toenam van deze items nam de prijs van deze bijzondere toevoegingen snel toe. Alnico is een samenraapsel van aluminium, nikkel en kobalt .

Tegenwoordig is er neodynium. Neodymium is een scheikundig element met symbool Nd en atoomnummer 60. Het is een geel/zilverwitte lanthanide

Heel bekend zijn de ferro magneten. (Fe2O3) met ijzer. Deze zijn de afgelopen 40 jaar de belangrijkste magneten geweest gebruikt voor speakers. Dit levert een minder sterke magneet op. Die meer versterker vermogen vraagt. De ALNICO speakers waren veel veel gevoeliger. En werkten prima met versterkers van 2 tot 20 watt. Onze mono thuis radio's uit de jaren 30 t/m 50.

Met de komst van Neodynium is het gebruik van zeer gevoelige speakers teruggekeerd. Daarnaast is met de komst van Class D versterkers goedkoop groot vermogens versterkers voor een laag bedrag voor de fabrikanten gemeengoed geworden. We kunnen dus met deze nieuwe speakers veel meer detail gaan horen bij lage volumes. En aangezien ons gehoor heel gevoelig is. Is het uittesten van al die nieuwe designs met nieuwe magneten een heel interessant gegeven.

Waar Eminence en Celestion de ferro magneet speakermarkt domineerden zie je nu dat Faital en andere (meestal Italiaanse) merken in opmars zijn. Ook in de USA staan nieuwe speaker fabrikanten op. Warehouse speakers o.a.. Het gebruik van Neodynium leverde direct wat 'koud klinkende' speakers op. Waar in het verleden de EV 140 en 130 voor bas en gitaar lang als holy grail werd gezien. Is er dus opnieuw meer keus. En geeft het ook een verbetering op. En zul je je basgitaar in meer detail kunnen waarnemen met deze nieuwe speaker designs.

De komst van nieuwe legeringen geeft sterkere magneten. Die een lichtere constructie mogelijk maken en dit combineren met een hogere detail waarneming. Niet alleen door de betere magneet. Maar ook door de hogere consistente kwaliteit door computer gecontroleerd wikkelen en assemblage en de meting na productie.

Het loont dus om een speaker upgrade van je kast te overwegen.
Het gaat altijd goed.... totdat het fout gaat..

Gebruikersavatar
Basvarken
Berichten: 5624
Lid geworden op: 01 dec 2005, 23:49

Re: Nieuwe speakers proberen

Bericht door Basvarken » 09 aug 2017, 12:50

Ik weet niet wat er van waar is, maar ik heb wel eens horen vertellen dat Neodymium slecht tegen stoten kan. Als er ruw in- en uitgeladen wordt, zou dat een probleem kunnen zijn. En dat er daarom wat huiverig over gedaan wordt.

Klopt dat?
Proost!

The Gibson Bass Book bestellen?
http://www.thegibsonbassbook.com

Gebruikersavatar
Rieno
moderator
Berichten: 16518
Lid geworden op: 22 sep 2006, 16:32

Re: Nieuwe speakers proberen

Bericht door Rieno » 09 aug 2017, 13:21

Keramisch of neodynium; het is beide broos materiaal. Het grootste nadeel van neodynium is dat het zo makkelijk roest en het duur is.

Hier staat wel een (simpele) vergelijking:
https://www.supermagnete.de/eng/faq/Sho ... ium-magnet
I'm so hip, I have difficulty seeing over my pelvis

Gebruikersavatar
MR. LEE
Berichten: 3025
Lid geworden op: 04 nov 2013, 20:31

Re: Nieuwe speakers proberen

Bericht door MR. LEE » 11 aug 2017, 10:05

ik ben momenteel toe aan een goede 15" speaker ,....

Voorheen super-fan geweest van Eminence , maar de 15" Kappa C ( die toch al een erg kleine Xl had ) komt nou af en toe met een rotklap uit z'n magneet schieten.
Waarschijnlijk is het centreermembraan alsook de ophanging te slap geworden. :(
Dubbele agenda's ,...ik vermoed dat die ergens in de reclame aangeboden worden...

Gebruikersavatar
MR. LEE
Berichten: 3025
Lid geworden op: 04 nov 2013, 20:31

Re: Nieuwe speakers proberen

Bericht door MR. LEE » 11 aug 2017, 21:33

Dubbele agenda's ,...ik vermoed dat die ergens in de reclame aangeboden worden...

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot], Pellek, Yahoo [Bot] en 9 gasten