Acoustic Alignment B-112

Plaats hier reviews van bassen, versterkers, snaren, effecten etc.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
nangyala
Berichten: 1050
Lid geworden op: 15 mei 2006, 09:59

Acoustic Alignment B-112

Bericht door nangyala » 16 apr 2018, 19:43

Forumlid Rodi en ik kregen de kans om een B-112 van Acoustic Alignment te testen. Deze B-112 is nog in de ontwikkelings/testfase.

Twee redelijk ervaren bassisten die qua invloeden en wensen mijlenver van elkaar verwijderd zijn. De een een soul/disco georiënteerde audiofiel met een meer dan een heldere kijk op de techniek achter een speakerkast ontwerp.
De ander een normale gebruiker die zijn roots vindt in de progressieve metal, maar wel al te graag disco en funk implementeerd in zijn spel.

De audiofiel wil licht en draagbaar, de ander lomp zwaar met als enig eis strak laag en prikken in het midden gebied om de gitaren te omzeilen,

Lukt het Acoustic Alignment om deze jongens qua visie bijeen te brengen?


Vanavond spraken we met elkaar af om samen naar de oefenruimte te rijden om de B-112 op volume te testen.
Vooringenomen vertelde Rodi over de specificaties van de kast en wat deze in praktijk zou moeten kunnen. Het lijkt te mooi om waar te zijn

Eenmaal bij de oefenruimte
Wordt de B-112 uit de kofferbak getild. “Moet je voelen” vertelt Rodi met een glimlach op zijn gezicht. “En dit is zelfs de zware versie.”
Ik kan niets anders dan beamen dat het wel erg licht is, maar van binnen bulder ik van het lachen.
Dit lachen zou mij echter snel vergaan.

De B-112 wordt vanavond vergeleken met een Yamaha 10” cabinet en twee Hevos 4x10 kasten.
Gevoed door een TC Electronic RH750, een Behringer combo versterker en een Darkglass Microtubes 900.
Allemaal met een eigen sound en eigenaardigheden.

Natuurlijk wordt ook het exterieur onder de loep genomen.
Het front springt gelijk in het oog; anders dan bij andere merken is er geen speaker te bekennen achter het moderne strak ogende foam. Dit foam laat alleen maar raden welke geheimen zich herbergen in de kast. Helemaal strak passend is het foam echter niet en loopt t.o.v. De corpus scheef weg. Een kniesoor die daar op let, maar iemand die hele dagen met lijnen werk bezig is valt het wel op. De corpus is supersterk afgewerkt en de afmetingen lijken aardig overeen te komen met de gulden snede. Het strakke, knetterharde lakwerk maken het een plaatje om te zien.
Het handvat en de positie daarvan maken het makkelijk te balanceren/ dragen. Maar ondanks dat zou ik het handvat een kwartslag draaien in de diepte richting van de kast om nog ergonomischer te kunnen tillen.

Als eerste worden onze eigen speakers aangesloten om als referentie te worden gebruikt voor de eigen sound. Van beide kampen zowel de TC/Yamaha combinatie als de DG/Hevos combinatie
De B-112 wordt aangesloten op de TC, zullen we dan maar???;
AA1.png
AA1.png (774.73 KiB) 608 keer bekeken
Het eerste wat opvalt is de tekortkoming van de Yamaha tov de B-112.
Uit de huidige setting van de TC komt veel meer laag en meer mid/hoog. Erg lekker en duidelijk een setting om door de mix heen te prikken. De bas komt tot leven Het geluidsbeeld is erg vlak in die zin dat het laag tov het midden en hoog erg goed gebalanceerd zijn. Echt laag wat nog te voelen is ook.
Het geluidsbeeld blijft intact naarmate er in de oefenruimte rondgelopen wordt (6x6meter). Echter het voelbare laag blijft alleen aanwezig als je in de buurt van de speaker blijft.

Alle theoretische beweringen blijken in de praktijk ook nog eens te werken. WoW!!

Totdat er geslapt wordt. Ineens wordt duidelijk hoe pijnlijk veel hoog/ midhoog er uit de kast komt. Iets wat Rodi in eerste instantie niet echt opviel. Misschien vanwege een voorzichtige vooringenomenheid.
De settings worden veranderd en het geluid is zeer aangenaam.
Tijd om het volume op te schroeven en eens te rammelen op de B-snaar.

Eerder gaf de kast geen krimp op de lage B-snaar en gaat deze zelfs duidelijk dieper van de Hevos kasten. Geen midlaag boost(Yamaha) om dik te lijken, maar ECHT laag om dik te ZIJN

Al snel lopen we tegen de beperking van deze kast op. Op hogere volumes in de lagere regionen, komt er een bijgeluid uit de kast. Is het oversturing, is het een rammelend front? Ik noem het een natte scheet. De B-snaar en het laag komen niet in het geding maar het bijgeluid is er wel. Uiteindelijk blijkt het een resonantie in de baspoort te zijn. En laat dat nu aan te passen zijn.

Dan is het tijd om de Darkglass aan te sluiten. Gelijk wordt de Darkglass saus pijnlijk hoorbaar. Teveel midhoog en hoog. Met mijn setting zonder drive niet bruikbaar op de B-112. Zoals het Darkglass betaamt gaan alle knoppen terug naar 11 uur om redelijk neutraal te staan. En dat klinkt vele malen beter. Alhoewel ik door de eigenschappen van de kast wel met een redelijk gesloten treble knop speel. Door te spelen met de Behringer kwamen we erachter dat op de DG ook de 1,5 KHz eruit genomen dient te worden.

Het lijkt ten nadele te zijn voor de B-112, maar een eigenschap is er zo uitgefilterd.
Alle EQ worden tussen 10 en 11 gezet en de B-112 is een genot om over te spelen. Hard gaat het niet en vanwege de laaggevoelige speakers moet het volume van de DG opgeschroefd worden van 9 uur op de Hevos in bandverband naar 2 uur op de B-112 op solo stand.

In een disco bands en kleine zaaltjes zal het kleine monster meer dan voldoende geluid genereren en vanwege de spreiding zal je zelf ook niets tekort komen.
In mijn metalband zal ik echter meer druk en volume nodig hebben. Ook om die lage regionen te laten donderen. Ok ik bedoel natuurlijk dat ik meer Acoustic Alignment nodig heb want hoe klein ook en welke tekortkomingen er in deze in ontwikkelingsfase zijnde kast ook zitten, dat is allemaal te verbeteren. De B-112 maakt duidelijk dat de Hevos tekort komt in het laag, de Hevos geeft vetter duidelijker/ zijdeachtig mid en hoog, maar het algehele klankbeeld van de B-112 is mooier/ strakker.
AA2.png
AA2.png (509.21 KiB) 608 keer bekeken
Tijd een een tijdje te bomen over de meningen en .... drumroffel....... onze meningen blijken elkaar haast niet te ontlopen. Ondanks onze verschillen in muzikale opvoeding halen we er volgens beide kampen super goede klanken uit. Deze metal gast kan ook wel normaal spelen hoor 😉.

Rodi had verwacht te springen van blijdschap, omdat hij zou vinden wat hij zocht en ik had verwacht dat mijn innerlijke bulderlach bewaarheid zouden worden De lichte vooringenomenheid van Rodi en mijn “No way dat dat gaat werken” ontmoeten elkaar in het midden, maar wel ten voordele van de B-112.
Echte druk geeft deze kast niet en dat is ook onmogelijk voor een kast van dit formaat. Je moet deze kast naar kunnen beoordelen en niet laten afleggen tegen een dikke 410. Dat is een oneerlijke strijd.
In het geluidsbeeld is er teveel midhoog/hoog zowel uit de TC, de DG als de Behringer versterker. Heerlijk om door de mix te prikken met fingerstyle, maar zeer ongewenst tijdens slappen en gebruik met oversturing.
Superdraagbaar en een lust voor het oog.
Als deze kast nog verder wordt ontwikkeld, wordt het moeilijk om nee te zeggen tegen Acoustic Alignment.
Drums may get yer foot tapping, but the bass puts the grind in yer behind alt.guitar.bass quote

Gebruikersavatar
Haico
Invictus
Berichten: 11374
Lid geworden op: 08 nov 2005, 11:05

Re: Acoustic Alignment B-112

Bericht door Haico » 19 apr 2018, 10:14

Top review!
Adequaat, ik lust dat!!!

Chagrijnig transgeneratist en fervent kringloopwinkelbezoeker Θ Basgitaar, mixen en masteren Θ Philips Azur Performer Plus GC4516/20 strijkijzer Θ Mandoline-frets uit Mantsjoerije

Rdatema
Berichten: 191
Lid geworden op: 23 okt 2016, 20:33

Re: Acoustic Alignment B-112

Bericht door Rdatema » 19 apr 2018, 16:55

Ook het vervolg hier gelezen?
viewtopic.php?f=19&t=65045&p=1548185#p1548205

Rdatema
Berichten: 191
Lid geworden op: 23 okt 2016, 20:33

Re: Acoustic Alignment B-112

Bericht door Rdatema » 29 mei 2018, 10:14

nangyala schreef:
16 apr 2018, 19:43
Forumlid Rodi en ik kregen de kans om een B-112 van Acoustic Alignment te testen. Deze B-112 is nog in de ontwikkelings/testfase.
(...)
Als deze kast nog verder wordt ontwikkeld, wordt het moeilijk om nee te zeggen tegen Acoustic Alignment.
Gedaan :D
Op de meting 27 mei in Vlaardigen hebben we het filter gecustomized naar wensen en feedback van Rodi/Nangyala. We zijn daarbij niet voorbij gegaan aan eigen smaak en voorkeur maar het was wel duidelijk dat de B-112 vooral erg bruikbaar was bij rustige(re) stijlen. Hij kon wat fel worden, dat is nu aangepast door een hogere overgangsfrequentie en stijlere filterflanken. Hierdoor moesten we de woofer tot aan de conebreakup inzetten, waardoor je het karakter weer zou gaan horen, dus daarvoor zijn speciale maatregelen getroffen en we denken dat het geheel nu mooi doorgerijpt is.

Omdat de oerversie een custom ontwerp was voor Michielll en hij bij de laatste versie het indrukwekkende laag toch een beetje mist werken we aan een customversie met 3dB meer laag. Zijn oerversie heeft dus ook de nieuwe hogere overgang gekregen, maar krijgt een passief shelfje vanaf ca 150Hz. Een eerste poging daarvan was mee naar Vlaardingen (open versie) maar de shelf frequentie moet nog een stuk verder omlaag. Nu was het wel meer, maar niet lekkerder.

Rodi heeft ze ook als 2x10" vertikale stack getest, daarover mag hij zelf schrijven :dance:

Gebruikersavatar
Rodi
Berichten: 1608
Lid geworden op: 13 mei 2005, 11:46

Re: Acoustic Alignment B-112

Bericht door Rodi » 29 mei 2018, 20:44

Het mag duidelijk zijn dat bij de meeting in Vlaardingen voor mij de B-112 echt de winnaar was.

Zoals dat cabje presteerde tussen de andere was echt ongekend. Evenwichtig is het juiste woord, naar mijn idee wordt niets benadrukt of weggewerkt.
Dan heb ik het over de "normale" versie, zonder de extra 3db in het laag, dat was echt teveel voor mij. De normale versie geeft voor mij alles van echt diep laag tot alles in de hogere regionen. Het kost wel wat vermogen, maar daar heb ik sinds begin deze maand voldoende voorradig van. 8)

En over de stack kan ik dan kort zijn, dat is gewoon 2x geweldig op elkaar. Wel kwam dan weer het felle naar boven, maar daar heb ik al wel wat ideeën over omdat in te dammen. Binnenkort dus in dit theater hopelijk 2x een custom B-112. Moet goed komen, de mannen van AA zijn vindingrijk genoeg. Nu nog ff met de vrouw gaan praten :wink:

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 2 gasten