BOSS RCL-10 knalt bij aan/uitzetten

Plaats hier berichten over alles wat met effectapparatuur te maken heeft
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Rieno
moderator
Berichten: 16988
Lid geworden op: 22 sep 2006, 16:32

BOSS RCL-10 knalt bij aan/uitzetten

Bericht door Rieno » 06 jun 2014, 22:57

Bij de mensen met een goed geheugen is misschien nog wel bekend dat ik een BOSS RCL-10 had gekocht, die een vage ringel/fluit/bel-achtige toon met het signaal meegaf. Sinds kort heb ik er een fatsoenlijk adapter op aangesloten i.p.v. de instelbare die er bij kwam, dit was de oplossing tegen het fluiten :)

Maar: een ander probleem waar ik tegenaan loop is er niet mee opgelost. Bij het aan- en uitzetten van het bakje, plopt/knalt ie enorm. Dit knalt zelfs door de mute van mijn versterker heen (de RCL zit op de send/return).

Nu vermoed ik dat na al die jaren de condensatoren aan vervanging toe zijn, zou dat kunnen kloppen met dit symptoom?
En is er iemand onder jullie met de ervaring om te zeggen welke dat in het schema zouden zijn?
Of is het verstandiger om ze maar gewoon allemaal te vervangen?
En zijn er meer dingen die ik dan mee moet nemen?

[SERVICE MANUAL]
I'm so hip, I have difficulty seeing over my pelvis

Gebruikersavatar
Bernardduur
peetOhm
Berichten: 8991
Lid geworden op: 29 mei 2006, 23:53

Bericht door Bernardduur » 07 jun 2014, 14:24

Hoe bedoel je bij aan en uitzetten? Power on / off of effect on / off??

Doet hij dit ook als hij voor de input staat?

Doet de amp dit ook met andere (boss) pedalen?
Real life components are not ideal. They have their imperfections (non-linearity, noise, losses) that affect the sound quality. In particular in electrolytics department. Nothing new actually.

BD's 'knutsel' topic

Gebruikersavatar
Rieno
moderator
Berichten: 16988
Lid geworden op: 22 sep 2006, 16:32

Bericht door Rieno » 07 jun 2014, 16:37

Bij power on/off; send/return en rechtstreeks tussen bas en versterker; geen enkel pedaal heeft dit ooit gedaan (Boss halfrack tuner en Zoom B3 op alle mogelijke aansluitingen).
I'm so hip, I have difficulty seeing over my pelvis

Gebruikersavatar
Bernardduur
peetOhm
Berichten: 8991
Lid geworden op: 29 mei 2006, 23:53

Bericht door Bernardduur » 07 jun 2014, 21:10

OK, bij power on / off accepteer ik dat gewoon. Klinkt als een condensator probleem maar kan goed ook zijn dat ze niet zijn ontkoppeld en je de IC's hoort gaan werken.

Als het zou zijn effect on / off dan zou ik me zorgen maken.
Real life components are not ideal. They have their imperfections (non-linearity, noise, losses) that affect the sound quality. In particular in electrolytics department. Nothing new actually.

BD's 'knutsel' topic

Gebruikersavatar
Rieno
moderator
Berichten: 16988
Lid geworden op: 22 sep 2006, 16:32

Bericht door Rieno » 07 jun 2014, 21:19

De pest is dat het hard genoeg is om me zorgen te maken over mn speakerkast ;) En dat accepteer ik dan weer niet. Sowieso niet trouwens, m'n spullen moeten goed werken.

Zal het schema eens doorlichten, kijken of er onhandigheden in zitten of iets. Anders maar gewoon de caps vervangen en kijken wat er gebeurt.
I'm so hip, I have difficulty seeing over my pelvis

Gebruikersavatar
Bernardduur
peetOhm
Berichten: 8991
Lid geworden op: 29 mei 2006, 23:53

Bericht door Bernardduur » 07 jun 2014, 21:23

Niet aansluiten (audio) en dan aanzetten :)

Ik zou eerst de caps vervangen. Oude caps zorgen voor een grotere instroom = luidere plop. Anders effe een 100n over de switch heensolderen zodat een deel AC gewoon kan passeren maar de DC geblockt blijft
Real life components are not ideal. They have their imperfections (non-linearity, noise, losses) that affect the sound quality. In particular in electrolytics department. Nothing new actually.

BD's 'knutsel' topic

Gebruikersavatar
Rieno
moderator
Berichten: 16988
Lid geworden op: 22 sep 2006, 16:32

Bericht door Rieno » 07 jun 2014, 21:34

Is weer een mooi projectje dus :) Zal de werkplaats eens induiken en wat gaan knutselen. Bedankt voor de tips, die 100n was sowieso het eerste dat ik zou zoeken en proberen.

Zal weer leerzaam zijn!
I'm so hip, I have difficulty seeing over my pelvis

Gebruikersavatar
tieleman
Berichten: 3306
Lid geworden op: 14 jan 2012, 13:19

Bericht door tieleman » 07 jun 2014, 23:24

Of gewoon eerst je compressor aanzetten voordat je je amp aanzet? ;) Sowieso is het een veilig idee om eerst alle andere componenten aan te zetten voordat je het apparaat aanzet waar daadwerkelijk het geluid uit moet komen (lees: je amp).

Gebruikersavatar
Rieno
moderator
Berichten: 16988
Lid geworden op: 22 sep 2006, 16:32

Bericht door Rieno » 08 jun 2014, 10:05

Dat doe ik nu natuurlijk ook, maar het idee dat een onderdeel van mijn signaal niet werkt zoals zou moeten/kunnen..daar kan ik niet tegen :D
I'm so hip, I have difficulty seeing over my pelvis

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast