Ik wil niet overdriven maar...

Plaats hier berichten over alles wat met effectapparatuur te maken heeft
Plaats reactie
DiMarco

Ik wil niet overdriven maar...

Bericht door DiMarco » 11 okt 2014, 15:11

Ik ben de hele ochtend bezig geweest met overdrives, distortion en fuzz effecten en mijn diverse (6) basgitaren, op zoek naar de holy grail.
Omdat niet iedereen een hele bak vol verschillende overdrives heeft liggen en ook niet iedereen zes radicaal verschillende bassen hier mijn bevindingen en voorlopige conclusie...

Getest zijn:

- Tech 21 VTbass
- Darkglass B7K, VMT en Duality
- Electro Harmonix Bass Big Muff en Big Muff (USA)
- MXR M80 Bass D.I. Plus
- IK Multimedia Ampeg SVX (software)

Met:

- Rickenbacker 4003
- Warwick Dolphin Pro1 5, Streamer LX 6, Steve Bailey fretless 5
- Fender Jazz Marcus Miller sig (actief en passief)
- Sandberg California TM5

OK gaat ie dan.

De output levels van alle bassen heb ik zo veel mogelijk gelijk gedraaid.

OD/Dist:
- De passieve bassen komen tot leven van moderner gestemde dirtbox als de B7K en MXR M80 maar klinken zompig en ongedefinieerd met de oldskool achtige VMT en de Tech21.
- De aktieve, modernere bassen klinken juist weer geweldig door die VMT en Tech21 en komen daar echt tot geweldige geluiden. Met de B7K en M80 klonken deze juist snel "fizzy".
- Overdrive via software modelling klinkt in alle gevallen waardeloos. Niet aan beginnen.

Fuzz:
- Over de Big Muff pedalen klonk alleen de Rickenbacker goed. De rest werd modderig en ongedefinieerd.
Ik vermoed dat je om een Muff goed te laten klinken dus een bas nodig hebt die erg aanwezig is in de middentonen. Kan me voorstellen dat een goeie Precision een Muff ook flink kan laten beuken.
- Bij de Duality maakt het niet veel uit wat voor een bas je gebruikt, met de blend mix je je cleane signaal bij het fuzz kanaal (welke bij mij op iedere bas ongeveer hetzelfde klonk).

Voorzichtige conclusie:

Er is geen heilige graal. Of een dirt pedaaltje goed gaat klinken of niet hangt volledig af van welke basgitaar je gebruikt.
Op mijn pedalboard blijft daarom naast de Duality fuzz zowel een moderne als een oldskool overdrive pedaal liggen.

Moraal: Ga je op zoek naar een dirtbox neem dan dus vooral je eigen bas mee. Sommige pedalen die bij een ander geweldig klinken gaan bij jou misschien niet werken.

Ugh.


Edit: typo

Gebruikersavatar
viersnaar
Berichten: 2052
Lid geworden op: 08 mar 2008, 13:36

Bericht door viersnaar » 11 okt 2014, 15:49

DiMarco schreef:....Er is geen heilige graal. ...
Mee eens! Maar om deze uitspraak te doen op basis van een extreem kleine selectie pedaaltjes, vind ik dan weer wat voorbarig...

Gebruikersavatar
Je Vader
Berichten: 278
Lid geworden op: 05 jul 2013, 08:15

Bericht door Je Vader » 11 okt 2014, 15:58

Vergeet ook niet dat een overdrive thuis heel anders kan klinken dan live in de mix van de band. Thuis krijg ik ook geen lekker geluid uit mijn Bass Big Muff, maar in de band poeiert ie er op los en is dat wollige juist geweldig vullend. Zelfde, maar op een andere manier voor mijn MXR Bass DI. Thuis kan ie nogal hard en koel klinken, maar in de mix is het net een cheese grater! En dat bedoel ik positief.

Ik gebruik in totaal 4 distortion bakken: MXR Bass DI en EHX Bass Big Muff in serie. Als het moet trap ik er een Boss ODB-3 en een Ibanez bass overdrive in serie tussen.
Al eens een natte eend geprobeerd te knijpen?

Gebruikersavatar
Goose
Berichten: 1232
Lid geworden op: 03 aug 2004, 22:59

Bericht door Goose » 11 okt 2014, 16:50

Inderdaad, elke overdrive/distortion/fuzz reageerd anders op elke bas. Maar vergeet ook de versterker niet. Toen ik nog een Hartke amp had klonk mijn MXR M80+ geweldig. Maar met mijn Orange AD200B klonk hij dun en iel.
En thuis en in band verband moet je ook niet vergeten. Heb daardoor 1 van mijn grootste miskopen ooit door gedaan, multidrive van EBS. Bij gitaarwinkel uitgeprobeert en klonk vol, dik en erg mooi roomig. Maar binnen de band was ik helemaal weg. In de mix was ik nergens meer te vinden. Dat pedaaltje is toen al heel snel wel weer verdwenen. Moet er wel bij vertellen dat ik toen in een nogal stevige stonerband speelde. Misschien dat hij meer op zijn plaats zou zijn binnen een bluesbandje.
-Lakland 55-94
-Randall RB500
-Marshall DBS 7215

DiMarco

Bericht door DiMarco » 11 okt 2014, 17:33

viersnaar schreef:
DiMarco schreef:....Er is geen heilige graal. ...
Mee eens! Maar om deze uitspraak te doen op basis van een extreem kleine selectie pedaaltjes, vind ik dan weer wat voorbarig...
Vandaar ook dat het een voorzichtige conclusie is ;)

Gebruikersavatar
A-lex
Berichten: 4171
Lid geworden op: 10 dec 2009, 20:49

Bericht door A-lex » 12 okt 2014, 23:23

klopt ik heb al een redelijk selectie fuzz en overdrive pedalen getest en het hangt echt af van je versterker en bass combinatie
+
eigenlijk moet je alles inderdaad in bandverband uittesten sommige hele dikke sounds werken totaal niet omdat ze verzuipen in de mix terwijl ze solo echt wel leuk zijn
"Your inability to invalidate my hypothesis is not at all the same thing as proving it true."
persoonlijk topic...
een goede groove kan je niet kopen...

Gebruikersavatar
Bernardduur
peetOhm
Berichten: 8991
Lid geworden op: 29 mei 2006, 23:53

Bericht door Bernardduur » 13 okt 2014, 08:31

Haha, ik herken het..... heb al zoveel dingen ooit uitgeprobeerd in de bands....

Ik merkte dat het voor mij de mids waren die bepald waren. Muffs en zo halen massaal mids weg, tubescreamer achtige pedalen beuken daar juist mee doorheen. Fuzz is heerlijk vullend maar erg frequentie specifiek.... etc etc. Proberen in meerdere settings is zeker een aanbeveling, ook op je eigen amps! Die vind ik eigenlijk het meest bepalend...... ik heb specifieke dirt boxjes voor specifieke amps; op de andere klinken ze gewoon nergens naar / minder. En ja, dat gaat daarbij weer op het middengebied!
Real life components are not ideal. They have their imperfections (non-linearity, noise, losses) that affect the sound quality. In particular in electrolytics department. Nothing new actually.

BD's 'knutsel' topic

Gebruikersavatar
aap
Berichten: 3305
Lid geworden op: 06 mar 2007, 20:52

Bericht door aap » 13 okt 2014, 20:02

Ik blijf het altijd lastig vinden, overdrive klinkt altijd lekker op de CD's die ik heb. Echter (bijna) alle pedalen die ik heb geprobereerd hebben effect op de punch in het middengebied waardoor ik blijf zoeken. Ik heb er nu twee op mijn plank maar gebruik ze zo min mogelijk.

Muziekschuur
Berichten: 5194
Lid geworden op: 21 sep 2009, 17:10

Bericht door Muziekschuur » 14 okt 2014, 08:36

Ik heb geleerd dat als je met een vreemde versterker van doen hebt dan is het mengen van diverse overdrives voor bas een middel om toch je "sound" te vinden. Op mijn buizenbak gebruik ik een fuzz (blokgolf (heeft ook octave up) en twee gitaar overdrives... Maar dan met active eq erop. De digitech screamin blues en een behringer bakje...... (heel roze)... Thuis heb ik een Mesa V-twin. Ik gebruik de overdrives ook als clean boost (indien nodig)...

Theorie: Een blokgolf (fuzz) door twee zaagtanden (overdrive/distortion) geeft controle.... En als er dan een hoog/laag regeling op die pedalen zit kun je het wegvallen van laag goed compenseren...
Het gaat altijd goed.... totdat het fout gaat..

Gebruikersavatar
basloze fret
Berichten: 3539
Lid geworden op: 14 jun 2008, 12:32

Bericht door basloze fret » 15 okt 2014, 00:30

Muziekschuur schreef: Ik gebruik de overdrives ook als clean boost (indien nodig)...
een overdrive gebruiken als clean boost? dat klinkt als een contradictie...
Ik mag trouwens hopen dat je de drie drives niet tegelijk aan hebt? blijft er dan nog wat over van je bas signaal in band verband?
de EQ die op die pedaaltjes zit is toch anders dan het laag uit je bas.

Gebruikersavatar
Bernardduur
peetOhm
Berichten: 8991
Lid geworden op: 29 mei 2006, 23:53

Bericht door Bernardduur » 15 okt 2014, 08:25

Maar een overdrive zal nooit een zaagtand worden..........
Real life components are not ideal. They have their imperfections (non-linearity, noise, losses) that affect the sound quality. In particular in electrolytics department. Nothing new actually.

BD's 'knutsel' topic

Muziekschuur
Berichten: 5194
Lid geworden op: 21 sep 2009, 17:10

Bericht door Muziekschuur » 15 okt 2014, 15:47

Er zit een knopke op.... Links overdrive, rechts distortion..... Helemaal links is UIT. En dan is er een gainknop die het signaal clean boost.... Zo wordt de MXR Distortion ook wel als clean boost ingezet... Voor drive... (als je een buizenbak hebt natuurlijk...) :mrgreen: :twisted:
Het gaat altijd goed.... totdat het fout gaat..

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten