Effecten testen @ Muziek Metropool

Plaats hier reviews van bassen, versterkers, snaren, effecten etc.
Plaats reactie
lars-dorren
Berichten: 490
Lid geworden op: 27 jan 2008, 16:11

Effecten testen @ Muziek Metropool

Bericht door lars-dorren »

As said above; vandaag naar de lokale muziekzaak geweest op zoek naar een distortionpedaal:

Ikke: Hoihoi, ik ben op zoek naar een distortion/overdrive-pedaal voor m'n bas.

Verkoper 1: Sorry, die moet ik bestellen ben ik bang.

Ikke: Oh, jammer, naja, ik zag afgelopen vrijdag op 'De Grootste Muziekbeurs van de Benelux' een BOSS ME50-B staan, zou ik die misschien even kunnen proberen dan?

Verkoper 1: Ja hoor, pak maar een bas en ga zitten, onze basspecialist komt zo naar je toe.

De BOSS ME-50B (E249,-):
Fijn ding, zeer veelzijdig en goede effecten, zit stevig in elkaar, en je hoort het amper als 'ie uit staat. Makkelijk hieraan is dat de bediening gewoon het zelfde is als bij losse pedaaltjes. Het beestje is ingedeeld in 3 groepen (zie plaatje). Met de draaiknop boven elke groep selecteer je het gewenste effect, met de overige knoppen stel je het effect precies zo in als jij wilt. Het volume/wah/octave-up/octave-down/snarekick-pedaal heb ik helaas niet getest, omdat het exemplaar dat ik in handen had vond dat een wah/snarekick/enz/ het zelfde is als een volumepedaal. Ook zitten er een paar effecten op waar ik zo mijn vraagtekens bij heb, de 'Defretter' (hé, mijn bas is fretloos) en de 'Hollow' (hé, kijk mij McCartney zijn) kun je volgens mij ook gewoon nabootsen door je tone dicht te draaien en een kleine echo toe te voegen...
Afbeelding

Toen kwam de basspecialist (waarvan ik weet dat 'ie eigenlijk drumt :mrgreen: ) om te vragen of ik er uit kwam. Ik vertelde dat ik de ME-50 heel leuk vond, maar dat er wel een paar overbodige dingetjes op zaten, of ze misschien ook een iets eenvoudigere versie van de ME-50 (de ME-20) hadden. Hij zij dat dat in principe altijd zo is met multi-effecten, als je alleen wilt wat je nodig hebt kun je beter wat losse boxjes kopen, echt iets eenvoudigers hadden ze niet.

Basspecialist: Want wat voor effecten zoek je precies dan?

Ikke: Ik kwam eigenlijk voor een overdrive/distortion die een mooi randje geeft, maar ik was ook wel benieuwd naar dit multi-effect.

Basspecialist: Ah, ik zal even kijken wat ik heb staan.

Basspecialist verdwijnt en komt terug met de Ashdown Drive Plus (die blijkbaar plotseling kwam aanwaaien) en een DigiTech Synth-Wah

DigiTech Synth-Wah: (E80,-):
Hier begreep ik de bedoeling eerlijk gezegd niet zo achter, maar volgens de basspecialist was het misschien wel mogelijk om hier met een beetje vogelen een mooi overstuurd randje uit te krijgen. Ik had er zo mijn vraagtekens bij. Toch even geprobeerd, met als gevolg dat ik er nu eentje wil:]. Heeft zeven verschillende Syntheffecten aan boord, een must voor iedereen die graag voor de spiegel doet alsof 'ie Bootsy Collins is/een wat kleiner budget heeft. Kwaakt als een kikker op steroiden en zeer makkelijk in gebruik. Laat ook bijzonder veel van je laag heel, je merkt het wel als je hem uit hebt staan. Ik heb op dit pedaal overigens geen subtiel overdrive-randje kunnen ontdekken. Wel vier (evelope)-filters, twee synths en een Octa-sub. Ik kende van digitech alleen die zilvere plastic doosjes met twee blauwe knoppen en een hele batterij aan net-niet effecten, dus ik was aangenaam verrast door de hoge leukheidsfactor van dit ding.
Afbeelding

Ashdown Drive Plus (E130,-): Hoe ze aan de prijs komen; ik heb geen flauw idee, bij Musicstore/Thomman kosten die dingen minder dan de helft. Eenvoudig te bedienen: een knop voor de lage tonen en eentje voor de hogere, een input volume en een output volume, en dan nog een een balance-knop. Die balance-knop is een beetje vreemd, naarmate je 'm verder open draait hoor je minder effect en meer van je bas, ik had 't andersom verwacht. Ik was zeer te spreken over dit pedaal, bediening spreekt voor zich, en geeft zowel een randje als een ondefinieerbare bak herrie. Heel gemakkelijk in gebruik, alleen misschien iets minder handig op het podium, doordat er geen streepjes op de knoppen staan, maar een soort van kuiltjes in de knoppen, die bij slecht licht onzichtbaar gaan zijn. Het is als je de HF-drive gebruikt (wat de lage ferquenties onaangetast zou laten) toch handig om op je versterker wat bas bij te draaien, anders mocht je wel eens verdrinken in de rest van je band. Op internet las ik dat 'ie niet geschikt is voor actieve bassen, maar ik denk eerlijk gezegd dat dat niet zo'n probleem is als je de input zo ver mogelijk dicht draait.
Afbeelding

Toen was er plotseling een ME-20B, deze ook nog even getest:

BOSS ME-20B (E175,-): Qua kwaliteit zelfde verhaal als de ME-50, maar dan een stukje minder uitgebreid, waar je bij de ME-50 uit een stuk of 6 synths kunt kiezen heb je er hier maar 2. De bediening is ook minder gemakkelijk, wat niet wil zeggen dat 'ie lastig is, het is maar net wat je fijner vind.
Afbeelding

Uiteindelijk met lege handen naar huis gegaan, maar er komt hier zeker een ME50 en misschien een Synth-Wah als kerstcadeautje:]

Ik heb alles getest over een SWR WorkingPro 12, klonk prima, maar ik heb niet echt de tijd genomen om uitgebreid aan alle knopjes te frutsen. Ik speelde op een Fender Jazzbass (MIM). Speelde heel lekker, iets dikkere hals dan m'n eigen Jaguar en prettig afgesteld. Je merkt vooral prijsverschil met de Jaguar in de wat dunnere sound en de wat goedkoper aanvoelende potmeters.

De winkel: Niet bijster intressant, al zijn ze er wat bassen betreft fors op vooruit gegaan de laatste jaren. Een hoop Fenders/Squiers, een semi-acoustische Richwood, een BaCH vijfsnarige P (tele-model) en iets wat leek op een Cort Artisian, daarnaast een hoopje beginnersbassen. Mensen die van Alden houden zitten goed, daar is het grootste deel van de winkel mee gevuld. Qua basversterkers staat er vooral Peavey, Hartke en SWR, dan hebben ze nog een Ampeg-combo en ergens in een donker hoekje stond een Trace-Top verstopt. Het personeel wist niet echt bijster veel over het assortiment of de producten (ze wisten van niks wat het precies kostte, aansluiten was soms ook lastig), maar ze doen zeker hun best je goed te helpen, en ze staan gelukkig niet de hele tijd boven op je nek. Vooral het 'pak maar vast een bas, we komen er zo aan' ben ik niet zo gewend van muziekzaken (ik ga dan ook meestal naar Feedback voor de prijzen, daar vinden ze het niet zo leuk als je zomaar in het assortiment gaat staan grabbelen.)
Laatst gewijzigd door lars-dorren op 11 nov 2008, 15:12, 1 keer totaal gewijzigd.
Haico

Bericht door Haico »

Net testraport.

Hadden ze ook geen overdrives voor gitaar die je op bas kon proberen? Digitech Bad Monkey? DOD preamp/overdrive 250? Van de eerste kan ik het zelf niet bevestigen, maar van de 2e weet ik dat ie leuk is op bas.
Gebruikersavatar
MagicOnion
Berichten: 2905
Lid geworden op: 28 dec 2007, 22:54

Bericht door MagicOnion »

Leuk testrapport.
Haico schreef:Digitech Bad Monkey?
Ik heb die een tijdje geleden van een vriend van me kunnen testen, weliswaar niet heel lang, maar net lang genoeg om te ontdekken dat dit wel een vrij leuk pedaaltje is. Volgens mij is de Bad Monkey echt wel iets voor lars-dorren, als ik zo zijn review lees.
lars-dorren
Berichten: 490
Lid geworden op: 27 jan 2008, 16:11

Bericht door lars-dorren »

Haico schreef:Net testraport.
Haha, daar is het om te doen hier toch?:P
Haico schreef: Hadden ze ook geen overdrives voor gitaar die je op bas kon proberen? Digitech Bad Monkey? DOD preamp/overdrive 250? Van de eerste kan ik het zelf niet bevestigen, maar van de 2e weet ik dat ie leuk is op bas.
Stom, niet aan gedacht!Ik kan de genoemde pedalen niet terugvinden op de site, maar ze hebben naar mijn weten sommige dingen die op de site staan niet, en behoorlijk wat dingen die niet op de site staan wel. Ik ga achter die Bad Monkey aan:]
Gebruikersavatar
Triumph
Berichten: 38
Lid geworden op: 09 mar 2007, 13:03

Bericht door Triumph »

Ik heb inmiddels heel wat pedals gehad en weer van de hand gedaan... ik blijf hangen bij Xotic, een duurdere boutique range. De BB preamp is qua distort het beste wat ik heb gehoord. Er trouwens veel kwaliteit in de Xotic series;

Afbeelding

Je kunt op hun site clips bekijken en beluisteren...
Hombre Thijs.... Tabasco!

www.treshombres.nl
Gebruikersavatar
PeterR
Berichten: 2232
Lid geworden op: 17 mei 2008, 16:51

Bericht door PeterR »

Dat het wah-pedaaltje het niet deed kan kloppen. je moet eerst het volumepedaal (dat is het als hij uit staat) stevig indrukken, zodat het ledje ernaast gaat branden. Voor de volgende keer 8)
Gear: Sandberg California PM4 : Sandberg California Vs4 : TC electronic rh450
Plaats reactie