Lees verder als je wil weten waarom ik deze kocht!
Ik was dolgelukkig toen ik op men 15e verjaardag mijn eerste bas mocht gaan halen: een Squier Affinity Precision starterspack! Ik beleefde er ontzettend veel plezier aan en maakte een mooie progressie. Na enkele maanden oefenen begon ik men eerste band, we speelden pop, rock en punkrock covers, de Squier Affinity ging weg, een ‘echte’ Fender Jazz Bass kwam in de plaats. De liefde voor de Fender was geboren. Vier jaar geleden, ik was toen 18, begon ik samen met 3 andere muzikanten mijn eerste échte échte band: IF I MAY. Het ging van de rustige pop rock punk covers uit mijn vorige bands, naar als maar hardere post- en melodic hardcore. Ondertussen zijn we al 2 EP’s verder, komt onze full length eraan, maar het belangrijkste, die muzikanten werden mijn beste vrienden. Ik kocht voor deze band mijn eerste actieve bas, een G&L, hier op dit forum. We spelen in drop A#. Ik heb heel graag een lage strakke A#, een daarvoor moest ik een .145 leggen (op een 34” scale), dat kon mijn Fender Modern Player niet aan, plooide toe als een boek. Na 4 G&L bassen (waarvan ik enkel de 2 vijfsnarigen nog heb) vond ik het tijd voor een nieuwe bas. Na het overwegen van Spector Legend, Sire Marcus Miller en een tweedehands Dingwall en MM Stingray, kwam ik uit op de Ibanez SRMS en SRFF serie. Ik bestelde de Ibanez SRMS805 in de kleur Deep Twilight, een wilde gok eigenlijk, want Ibanez kende ik enkel van de gitaren…
[/voorbeschouwingsmodus uit]
De Ibanez SRMS (Sound Gear Multi Scale) is de opvolger van de SRFF reeks (Sound Gear Fanned Fret), verschil zit hem in de kleuren, houtsoorten (SRFF gebruikt nog rosewood -> CITES) en pick-ups. Het is een bas dat uit de ‘Bass Workshop’ lijn komt, die lijn heeft alleen maar ‘speciale’ modellen, van semi-akoestisch met piezo tot multiscale en Bass VI toestanden, doet me wat denken aan de Iron Label serie voor gitaar. De bas werd zonder koffer of gig bag geleverd, iets wat ze bij bijvoorbeeld de Premium-lijn wel doen. Ergens wel jammer, maar niet onoverkomelijk.
Bouw & afwerking
Vanaf het eerste moment wist ik dat dit een zeer solide gebouwd instrument is, dat is iets wat je voelt of niet. Er zijn nergens onregelmatigheden aan te treffen. Fretwerk is uitstekend gedaan, er zijn geen krakende pots, neckpocket past perfect, geen afwerkingsfoutjes (wat ik helaas op de Ibanez gitaren wel al gemerkt heb). De bas is gebouwd in Indonesië, maar dat is voor mee al lang geen issue meer, ze leveren gewoon hele goeie gitaren en bassen af. Ik heb de indruk dat Indonesië aan het worden is wat Korea nu is. Korea staat eveneens bekend voor goede OEM gitaren te maken.
De body bestaat uit een mahogany body, met daarop een laag walnut, afgewerkt met de poplar burl top er op, en dat laatste is zo mooi! Elke top is uniek, maar heb wel het gevoel dat op mijn top de burl er extra mooi uit komt. De neck bestaat uit Jatoba en Walnut (vijfdelig). Het fretboard is gemaakt van Panga Panga. Allemaal vrij nieuwe houtsoorten, en dat heeft alles te maken met de nieuwe CITES normen. Op de SRFF reeks werd er onder andere gebruik gemaakt van Rosewood en Bubinga, en dat mag nu niet meer.
Electronica
Bij deze bas maakt Ibanez gebruik van de Bartolini BH2 pick-ups, aangevuld met eigen actieve electronica. Deze bestaat uit een 3 bands EQ, zowel boost als cut, aangevuld met een mid-frequency schakelaar (schakelt tussen 750, 450 en 250 Hz) en een EQ bypass switch. Dat maakt van je actieve bas ook meteen een passieve. Op andere fora heb ik al gelezen dat deze bas ook zonder batterij kan werken indien de batterij bijvoorbeeld leeg is. Zelf gebruik ik hem het liefste actief.
De pick-ups zijn humbuckers met ballen! Ze zijn door Bartolini en Ibanez grotendeels samen ontworpen, speciaal voor de SR lijn. Ik had een bevriende bassist die zijn Premium SR mee had, deze had Nordstrand Singlecoils zitten. Klinken heel anders, warmer, voller, iets minder attack maar wel veel meer balls en een ‘in-your-face’ gevoel.
Fanned fret en bespeelbaarheid
Misschien wel het belangrijkste aan deze bas. Voor mij althans de rede om deze bas aan te schaffen. De scale length gaat van 34” op de G-snaar naar 35,5” op de B snaar, en dat voel je gewoon aan de definitie die uit die B snaar komt. De gitaar staat veel strakker. Waar ik vroeger een strakke lage B wou (die dan bij mij in A# staat) kwam ik uit op een .145” snaar, op een 34” neck. Op deze bas ligt momenteel een .130” en dat is al redelijk strak, het is een ander gevoel dan die .145 en twijfel om een .135” in de plaats te leggen, om het nog iets strakker te maken. De fanned fret is niet zo extreem als bijvoorbeeld een Dingwall, die gaan van 34” tot zelfs 37”. Ik heb zelf geen enkele moeite gehad met het aanpassen aan de fanned frets, dat gaat ergens gewoon vanzelf, omdat het hele idee achter fanned frets is om een natuurlijkere manier van spelen aan te nemen. Wat wel wennen was is de lengte van de lage B snaar, dat is 1,5” langer en dat voel je wel, alles ligt net een tikkeltje verder weg… Verder kan ik het alleen maar aanraden, het is een hele verademing. Voordeel aan deze bas ten opzichte van een Dingwall, met een groter verschil in scale is dat je geen speciale snaren moet kopen, gewone snaren passen nog steeds op deze bas, en dat heb je bij pakweg een Dingwall niet.
Conclusie
Ik kan deze bas heel hard aanraden aan iedereen die niet vies is van iets nieuws en die fannend fret eens wil proberen! Zelf heb ik bij mijn plaatselijke dealer een hele mooie deal gekregen voor deze bas ten opzichte van de grote Duitse jongens. Ik ben er zelfs zo ontzettend gelukkig mee dat ik hoogstwaarschijnlijk de 4 snarige SRFF bestel, omdat deze binnenkort uit het gamma volledig weg is.
Fotos

