Defect in Hartke A100

Plaats hier alles wat met versterking te maken heeft.
Plaats reactie
Jazzbassman
Berichten: 3
Lid geworden op: 01 mei 2023, 13:57

Defect in Hartke A100

Bericht door Jazzbassman »

Ha allen,

Laatst heb ik mijn oude basversterker opgehaald in mijn voormalig ouderlijk huis. Helaas is 'ie al lange tijd defect. Destijds viel het nog in de garantieperiode, maar helaas heb ik 'm toen niet op tijd kunnen terugsturen (we spreken hier over 2014 :roll: ).
Ik vroeg me af of hier wellicht iemand een advies of inzicht heeft dat kan helpen, voordat ik 'm naar een reparateur breng. Het gaat om een (inmiddels uit productie zijnde) Hartke A100 (Thomann edition).

De situatie is als volgt. Als ik de versterker op stroom aansluit en aanzet dan hoor ik een 'pop' en zie je ook de speaker kort bewegen. De pop hoor ik ook als ik de koptelefooningang gebruik.
Plug ik vervolgens mijn bas in, dan is er helemaal geen geluid. Het enige geluid wat er soms is, is dat als de kop van de jackplug ergens mee in contact is (bijvoorbeeld mijn hand, of de ring rond input jack van mijn bas) er een heel lichte zoem hoorbaar is. Die zoem is altijd hetzelfde, ongeacht welke instelling ik aanpas (ook volume op 0). Bij het echt inpluggen van de jack is helemaal niks hoorbaar.

Opvallend is wel dat boven de limiter knop wel continu het blauwe licht brandt. Dat gaat soms alleen even kortstondig uit als de jack zoals hierboven omschreven in licht contact staat met iets (maar dit loopt ook niet volledig gelijk).

Ik heb de volgende dingen geprobeerd:
- Verschillende kabels ingeplugd
- Verschillende instrumenten ingeplugd
- Op zowel het passieve als de actieve input ingeplugd
- Een patchkabel door de effects loop
- De speakerkabel van de versterker naar de speaker in- en uitgeplugd (uiteraard als er geen stroom op stond)
- Alle knoppen in verschillende posities gezet
- De headphone-output gebruikt
- En natuurlijk aan- en uitzetten. :)

Het probleem begon een jaar of acht geleden. Hij stond in de oefenruimte en werkte gewoon niet meer. Er is geen knal, rook of een ander moment geweest dat 'm de das omdeed.

Mijn gedachte is dat het probleem 'm zit in de limiter (compressie) en daarom ook het blauwe lampje daar continu brandt. Maar als ik kijk in de handleiding (van de normale editie: https://www.manualslib.com/manual/14382 ... =16#manual) wordt daar enkel gesproken van groen en rood licht. Maar goed, ik ben totaal niet technisch onderlegd.

Heeft iemand hier misschien een idee wat het zou kunnen zijn? Of weet iemand wellicht een reparateur (Den Haag/Rijswijk/Delft)?

Uiteindelijk gaat 'ie de verkoop in, maar dan is het natuurlijk wel fijn om iets te kunnen verkopen dat werkt. :mrgreen:
Gebruikersavatar
jorren
moderator
Berichten: 2687
Lid geworden op: 20 jan 2015, 19:48

Re: Defect in Hartke A100

Bericht door jorren »

MR.LEE! Die moet je hebben. Zit wel iets verder dan Den Haag, maar is het waard!

De ‘pop’ hebben alle A100 versterkers van Hartke.
Morris SG bass 30”
Sadowksy Metro Express 5/21 Hybrid
BassAgent schreef: 13 apr 2020, 10:21 Ik zag dat goedkopebassenfetisjist Jorren (bedoel ik niet vervelend trouwens) erop had geboden.
Gebruikersavatar
MR. LEE
Berichten: 7801
Lid geworden op: 04 nov 2013, 19:31

Re: Defect in Hartke A100

Bericht door MR. LEE »

Over die , so called "pop" ( en het andere defect even buiten beschouwing gelaten ) :

Als die "inschakel-plop" maar een klein beetje aanwezig is ,.....dan kun je het , als zijnde een lullig "schoonheids-foutje" wel voor lief nemen .
( dit is heus vrij onschuldig ,....we hebben hier namelijk niet te maken met HiFi-versterkers voor in de huiskamer ,....maar met een stuk muzikaal "gereedschap". )
De meeste gitaar/basgitaar versterkers ( en combo's ) uit het wat goedkopere segment hebben helaas geen inschakel-vertraging om dit fenomeen compleet uit te bannen.
Als die "inschakel-plop" echter een enorme "inschakel-DREUN" is ,....dan wordt het effe anders ,....dat is eigenlijk al een defect te noemen.
( niet zelden begint het van nieuw af aan steeds een beetje erger te worden )
Óók dit kan best verholpen worden !
Gebruikersavatar
berth
Berichten: 7396
Lid geworden op: 18 jun 2006, 23:30

Re: Defect in Hartke A100

Bericht door berth »

Even doorlezen mensen. Het ding doet alleen POP en daarna niets. Ook geen bas versterken. (Als ik het tenminste wel goed lees. ;-))
Jazzbassman
Berichten: 3
Lid geworden op: 01 mei 2023, 13:57

Re: Defect in Hartke A100

Bericht door Jazzbassman »

Ik heb inderdaad niet het idee dat de inschakelpop een probleem is. Dat had ik meer aangegeven om duidelijk te maken dat het probleem waarschijnlijk niet in een een kapotte of niet-aangesloten speaker zit. :wink:
Gebruikersavatar
MR. LEE
Berichten: 7801
Lid geworden op: 04 nov 2013, 19:31

Re: Defect in Hartke A100

Bericht door MR. LEE »

Je kunt naar Frans gaan van Amps Unlimited ( doe 'm de groeten van Sjors ) :wink:
Jazzbassman
Berichten: 3
Lid geworden op: 01 mei 2023, 13:57

Re: Defect in Hartke A100

Bericht door Jazzbassman »

Nogmaals dank allen. Netjes om nog even een update te geven. Ik heb 'm niet laten fixen uiteindelijk, maar een jonge gast gegeven. Mocht 'ie 'm gerepareerd krijgen heeft hij een leuke versterker voor live en repetities en krijg ik een fles wijn thuisgestuurd.

Betere en makkelijkere oplossing dan een auto huren of dat ding meezeulen in het OV en dan maar hopen dat je misschien 100 euro winst maakt. :)
Plaats reactie