Zelfbouw cabinet

Zelfbouw, reparaties, afstellen en nog veel meer.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Mickel Moen
Berichten: 18
Lid geworden op: 19 jul 2023, 22:13

Zelfbouw cabinet

Bericht door Mickel Moen »

Ik ben wel van het type “ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” Zo ben ik in 2009 gestart met de ombouw van een dubbele cabine naar camper. Ik had nog nooit in een camper gereden, laat staan in overnacht. Je moet een beetje lef hebben en verder is het gebruiksaanwijzingen lezen en goed zoeken naar informatie. Zo heb ik een paar jaar geleden een bascabinet gemaakt. Dat verhaal past hier wel denk ik. Ik had het als eens gepost op https://forum-mfbfreaks.nl/
In tijdsaanduidingen klopt het dus niet meer.

################

Dit draadje verdient een inleiding. Rond mijn 40e ben ik begonnen met basgitaar spelen. Ik was in die periode toe aan een nieuwe uitdaging. In gesprek met de bassist van het toenmalige gelegenheidsbandje waarin ik samen met een zangeres de zang voor mijn rekening nam, kwamen we tot de conclusie, dat op een basgitaar maar 4 snaren zitten. Dat het dus niet zo moeilijk moest zijn, om te leren bespelen. Sec gezien heb je zelfs aan 1 snaar genoeg. Nooit serieus een instrument leren bespelen en dus zonder enige kennis de winkel van de plaatselijke gitaarbouwer binnengestapt en een goedkope basgitaar gekocht. Meteen op les gegaan en binnen een jaar zat ik in een band. Tot mijn verbazing bleek dat ding mij goed te liggen. Vele bandjes volgden. Allemaal amateur en voor de lol. Maar zoals dat vaak gaat, bandjes komen en gaan. Met een baanwissel en andere drukte een aantal jaren geleden, was het basspelen wat op de achtergrond geraakt. Op wat gelegenheid dingetjes na.
Dit voorjaar werd ik gevraagd voor een band en heb ik de draad weer opgepakt. Inmiddels is er een tweede bandje bij gekomen, dus ik heb het er maar druk mee. Hartstikke leuk en al een mooie voorbereiding op mijn pensioen volgend jaar. Ik ben daarom ook maar naar drie dagen werken gegaan. Wat een feest. Nu oefen ik met beide bandjes in ruimtes waar het spul al klaar staat.
Dus mijn eigen basscombi staat vooral in de kast. Laatst tussen de coronagolven in, hadden we een optreden. Daar wel mijn 40 jaar oude Dynacord bs412 mee naartoe genomen. Een beest van een combi. Zo een dus. Plaatje van internet.

Afbeelding

Nu is het een band met 4 blazers, een drummer die lekker aantikt, een gitarist die ook goed te horen is, een pianist en de zangeres. Kortom veel geluid om mij heen. Komt de geluidsman naar mij toe. De bas kan wel wat zachter. OK. Maar tja zachter! Man ik hoor mijzelf nauwelijks. :lol:
Conclusie. De jaren gaan spelen met mijn gehoor. En ja als je vlak op de Dynacord staat hoor je jezelf in die brij minder dan het publiek. Dat heb je met die lage tonen.

Tijd voor een experiment. Ik heb een hele rits speakers uit de Philips 800 serie staan. Een drietal sets staan wekelijks te spelen. Een aantal sets moeten nog gerefoamed en opgeknapt worden. Ooit eens voor weinig geld een set FB821 op de kop getikt die verkloot waren met nieuwe woofers meer bedoeld voor in de auto.

Het idee. Zelf een Bass cabinet maken met deze woofers en materiaal wat ik heb liggen. Dan hoeft het niet veel te kosten.
Eerste experiment was deze autospeakers terug in een ook al vernaggelde FB820 en maar eens aansluiten op de Dynacord.

Dat viel niet tegen. Kortom het idee om een extra cabinet voor op de combo of zelfs als eigen monitor, kreeg gestalte.
Vorige week een eerste proefversie in elkaar geknutseld. Na eerst wat gespetter, uitvallen e.d. (Een gedeelte in de versterker wat weer tot leven kwam, of waren het de speakers die jaren stilstand van zich af moesten schudden?) Was het resultaat nog vetter dan het experiment met de FB820. Dat geeft de burger moed.

Morgen verder met dit verhaal. Ik kan je nu al vertellen, dat ik het internet redelijk doorgespit heb. Dat ik het idee om een geheel doorgerekende box te maken heb laten varen. Het wordt dus een op gevoel, intuïtie, bijelkaar gesprokkelde internet informatie, experiment met een hoog trial and error gehalte, maar dat mag de pret niet drukken. Het is een mooi proces. Morgen ga ik er weer mee aan de slag en zal ik wat eerste foto’s posten. Natuurlijk zijn jullie adviezen altijd welkom. En ik zal zeker ook nog wel wat vragen hebben.

De opzet is dus een bass cabinet om bovenop de Dynacord te zetten. Iets meer op oorhoogte of als monitor op de grond voor mij of naast mij. Of het werkt bij een optreden? Geen idee. We gaan het zien.

Als woofers twee Skytronics. (Identiek aan Fenton) Volgens mij vooral bedoeld voor boem-boem in auto's. Ooit zoals al gezegd verkregen als bijvangst. Geen topspul, maar er komt geluid uit. En in de proef klonken ze niet slecht. En dit wordt geen hifi-kast.

Afbeelding

Afbeelding

Specificaties

Vermogen max: 250W
Vermogen RMS: 125W
Afmeting: 6,5 inch (16cm)
Impedantie: 8 Ohm
Frequentiebereik: 35Hz ~ 8KHz
Gevoeligheid: SPL @1W/1m: 88dB
Magneet: 850g

Nu heeft de dynacord een uitgang voor een cabinet. 200Watt aan 8 Ohm.

Tja en twee speakers in serie geeft 16 Ohm en parallel 4 Ohm.
Nu heb ik ook nog twee zeer bejaarde DEW speakertjes liggen. Ik schat zo'n 50 jaar oud. Degelijk en zwaar. Zal wel zo'n 30 Watt zijn.

Afbeelding

Afbeelding

Kortom nadat ik de kist in de belangrijkste onderdelen gezaagd had, deze in elkaar gezet zonder lijm met lamello's en lijmklemmen.

Volgende proef. Een skytronic in serie met de DEW. En vervolgens twee van deze setjes parallel. Dat geeft keurig 8 Ohm.

Best wel spannend. Wat zou het Opleveren? Met de kans dat ik de DEW's opblaas. Nu had ik ergens gelezen, dat wellicht niet erg gebruikelijk, je zeker twee verschillende speakers zo in serie kunt zetten. Ze zouden zelfs als een soort filter voor elkaar werken en elkaars pieken in de frequenties opvangen. Het zal. Hier laat mijn kennis mij in de steek, maar wellicht is er een forumlid die hier meer van weet.

Zoals al eerder gemeld, was er eerst wat gekraak en uitval, maar na een paar minuten spelen klonk het best goed. Wat zeg ik VET. Hier moest zeker eerst iets uit een winterslaap komen, maar toen klonk het boven verwachting. En de speakers gedroegen zich keurig. Geen heftige uitslagen en geklapper. Kortom. Het echte werk kon beginnen.

Het wordt een gesloten kast. Meer zekerheid op goed geluid, zonder een op de speakers afgestemde berekening. Iets wat bij bas reflex veel preciezer komt. Dat betekent, wel minder laag, maar daar zorgt de Dynacord wel voor.

Dan wordt het dus gokken. De kast moet matchen met de Dynacord. De baffle daarvan staat in een hoek van 10 graden, dus ook voor dit cabinet daar voor gekozen. Loopt de lijn mooi door en iets omhoog gericht is natuurlijk alleen maar beter.

En zo kom ik dus ook aan de maten. Breedte en diepte van de Dynacord met het deksel er achter gehangen. (De Dynacord is combo en flightcase ineen. Omdat ik hem op wielen heb gezet, hang ik het deksel altijd aan de achterkant. Anders is hij topzwaar.)
Tot slot is een en ander ook nog afhankelijk van de resten plaatmateriaal.

Uiteindelijk deze maten:
Diep: 40 en 35 cm
Hoog: 32,5cm
Breed: 67 cm.

Extern geeft dit een 82 liter.

Ik heb er voor gekozen om de twee Skytronics hun eigen kastje te geven. Elk zo'n 20 liter netto. De DEW's samen in een ruimte. Volgens mij qua inhoud redelijk in de buurt van de inhoud van de Heco box waar ze ooit in zaten. Netto zo'n 13 liter.

Wordt vervolgd.
Het is best een lang verhaal, dus ik post het hier in gedeelten.
Laatst gewijzigd door Mickel Moen op 24 jul 2023, 21:15, 1 keer totaal gewijzigd.
Groetnis, Geert

http://mickelmoen.nl
Gebruikersavatar
Jarno
Berichten: 6754
Lid geworden op: 25 apr 2007, 21:27

Re: Zelfbouw cabinet

Bericht door Jarno »

Close enough for rock&roll :)

Die DEW speakers zien er wel uit als mid speakers, die hebben meestal niet zo'n grote slag, dus zonder filters zou je die wel eens kapot kunnen spelen.
Die woofers zijn eigenlijk ook niet zo geschikt, maar meestal zijn die wat goedmoediger, tenzij je er echt een berg vermogen in stuurt.
They're all active if they're electric basses.The only difference is where the first stage of active electronics is, a few inches away in a cavity of the body or at the end of a 20 foot cable in what's called either the preamp or the amp. -Rick Turner-
Gebruikersavatar
Mickel Moen
Berichten: 18
Lid geworden op: 19 jul 2023, 22:13

Re: Zelfbouw cabinet

Bericht door Mickel Moen »

Die DEW komen uit jaren 60/70 Heco 2 weg hifi-boxen. In die boxen twee van deze speakers en een tweeter. Die dingen kunnen best nog wel aardig laag. Jongens met zware magneten.

Afbeelding

Ik dacht eerst ook, wat gaat dit worden.

De Dynacord geeft dit:

Afbeelding

Echter de Dynacord heeft zelf een 8 Ohm speaker. Je mag er ook een 8 Ohm cabinet op aansluiten. Samen 4 Ohm. Dan is er voor het cabinet 125 Watt. Voorproefje:
IMG_1049.jpeg
IMG_1049.jpeg (48 KiB) 440 keer bekeken
Groetnis, Geert

http://mickelmoen.nl
Gebruikersavatar
Mickel Moen
Berichten: 18
Lid geworden op: 19 jul 2023, 22:13

Re: Zelfbouw cabinet

Bericht door Mickel Moen »

Het tweede deel van dit verhaal.


###############

Eerst had ik een symmetrische lay-out voor de speakers gekozen.

Afbeelding

Lachen. :lol: :roll: Matchte totaal niet met de Dynacord.
Kortom dat aangepast.

Afbeelding

Zoals je ziet heeft elk kastje een eigen baffle. Daarover een afdekkende plaat en vervolgens alles zeer stijf verlijmd en geschroefd. In totaal is de baffle 27 mm dik.

Binnenin nog wat bracing aangebracht. Alles goed inelkaar met lamello's, houtlijm en schroeven. Mooi stijf geheel.

Afbeelding

Afbeelding

Nu in de plamuur. Morgen eerst maar weer eens testen en dan schuren en verven.
Ook deze test met een vrijwel gesloten kast helemaal goed. Ook als monitor lijkt de kast goed te werken.
Nu afwerken, demping aanbrengen en sluiten.

Afbeelding

Wat de demping betreft. Ik denk aan een combinatie van noppenschuim en wol.

verder.

De Dynacord is afgewerkt met een structuurverf. Toentertijd gangbaar in het afwerken van PA-materiaal. Nu is dit wel verkrijgbaar, maar dan gaan de kosten onnodig omhoog. Wat ook kan is zelf maken.

Pot zwarte watergedragen satin verf van de Action en wat zaagsel.

Werkwijze:
Kast plamuren en schuren.
Geen grondverf, maar zwarte verf meteen op het hout.
In de nog natte verf met een huishoudzeef fijn zaagsel strooien.
Half uur laten drogen en daarna narollen met verf.Door het zaagsel krijg je meteen een dikke perfect dekkende laag. Dit goed laten drogen.
Hierna nog een keer zeer lichtjes schuren, om de scherpte wat van de vezels te halen.
Hierna aflakken.

Afbeelding

Nog een plaatje van de demping. Volgens advies van Harry. Noppenschuim tegen de wanden en verder opgevuld met wol.

Afbeelding

Na het verven beschermhoeken monteren, handgrepen en rubberen voetjes.
Hierna de drivers gemonteerd en een speakon aansluiting.

Tot slot, voor de drivers roosters geplaatst.

Afbeelding

Boven voorbeeld als vloermonitor. Met een balkje eronder kan hij ook nog schuiner staan.
Aan een zijkant ook rubberen voetjes gemonteerd. Zo kan hij ook als zijmonitor staan.

Wat het beste is, is geheel afhankelijk van de ruimte waar je binnen moet staan. Sta je als band in een hoekje gepropt, zal hij wel op de Dynacord komen. Heb je iets meer ruimte, dan is een opstelling als zijmonitor of wellicht zelfs als vloermonitor mogelijk.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Wordt vervolgd.
Groetnis, Geert

http://mickelmoen.nl
Gebruikersavatar
basic5
Berichten: 241
Lid geworden op: 18 jun 2008, 07:52

Re: Zelfbouw cabinet

Bericht door basic5 »

Hallo 'Mickel', grappig je op dit forum tegen te komen, ik heb eerder dankbaar gebruik gemaakt van je beschrijving op het camperforum om een flexibel PV-paneeltje op mijn camper te plakken. leuk om je werk hier op dit forum tegen te komen. By the way... ik heb vroeger ook de BS412 gehad en de eindtrap is niet erg betrouwbaar heb ik mij laten vertellen. (had 'm net op tijd ingeruild)
Succes!
Gebruikersavatar
Mickel Moen
Berichten: 18
Lid geworden op: 19 jul 2023, 22:13

Re: Zelfbouw cabinet

Bericht door Mickel Moen »

Ja. Dat heb ik wel vaker. Dat je ook mensen van andere fora tegenkomt. Soms zelfs in levende lijve. Paar jaar geleden konden we met de bus nog net de boot van Harwich naar Hoek van Holland bereiken. In Hoek van Holland toch maar de ANWB gebeld. Bus ging op transport. Zaten we bij de berger in de auto en raken aan de praat over Transporters. Ook een weetjewel lid. En ja hij kende mij ook van het forum.

De BS412 overigens is gereviseerd. Daarover later hier meer.
Groetnis, Geert

http://mickelmoen.nl
Gebruikersavatar
HNZ
Berichten: 6879
Lid geworden op: 23 jan 2007, 11:46

Re: Zelfbouw cabinet

Bericht door HNZ »

Leuk Mickel!
Ik heb je projecten even snel bekeken. Ook hartstikke leuk! Vooral je werkschuur en je zelfbouw gereedschappen e.d. zijn tof!

O ja, en welkom hier op het forum!
Groeten, Hans (Hnz)
Plaats reactie