Acoustic Alignment - limited size, unlimited sound

Dit subforum is uitsluitend bedoeld voor de commerciëlen onder ons om de leden van BGF op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen en producten.
Gebruikersavatar
Herman
Berichten: 5578
Lid geworden op: 29 mar 2009, 09:38

Re: Acoustic Alignment - limited size, unlimited sound

Bericht door Herman »

Oosterwolde Friesland 😅
Gebruikersavatar
Herman
Berichten: 5578
Lid geworden op: 29 mar 2009, 09:38

Re: Acoustic Alignment - limited size, unlimited sound

Bericht door Herman »

Ik ben inmiddels al in gesprek met de mannen van AA. Een test met een B112 zit in de pen, maar duurt nog ff wegens vakanties en productie…
Jan-ArendBlok
Berichten: 120
Lid geworden op: 12 mei 2009, 21:36

Re: Acoustic Alignment - limited size, unlimited sound

Bericht door Jan-ArendBlok »

Mooi! Daar komt vast wel iets moois uit. Succes!!
Ibanez Musicians, Ibanez Studio's.
Journey Instruments en Ohana akoestische bassen
cremonabass
Berichten: 20
Lid geworden op: 15 mar 2014, 12:31

Re: Acoustic Alignment - limited size, unlimited sound

Bericht door cremonabass »

: Een review van de “nieuwe” EB110 , eigenlijk de doorontwikkelde B110, de heren van AA kunnen hier vast meer over vertellen!
Omdat ik dit kastje hoofdzakelijk voor contrabas zal gebruiken volgen hier mijn indrukken icm contrabas, in een andere post zal ik mijn bevindingen met basgitaar delen.

Ik heb de EB110 zowel thuis, bij een repetitie als bij twee optredens gebruikt in een band met wereldmuziek waar ik zowel pizz en veel gestreken speel.
Zeker het strijken is voor veel cabs een aardige uitdaging gebleken, vaak een schel en blikkerig geluid waar veel eq aan te pas moet komen die dan weer niet past voor het pizz geluid..
Was dan ook een aangename verassing dat de EB110 meteen voor beide speel manieren een zeer fraai geluid gaf zonder aan de knoppen van mijn trickfish mini te hoeven draaien! Een zeer ongekleurde weergave met een zeer mooi geïntegreerde tweeter, eindelijk “my bass only louder”!!
Omdat de EB110 zo’n eerlijke weergave heeft is het natuurlijk wel belangrijk dat je met het akoestische geluid van je bas tevreden bent en een pickup gebruikt die dat goed doorgeeft..
In de repetitie ruimte , een oud school lokaal, werd de thuis indruk bevestigd. Het grootste compliment kwam van de gitarist; “je hoort het kastje helemaal niet” totdat ik de amp op mute zette en er de nodige decibellen verdwenen.
Hierna kwamen twee optredens in een festival in Maastricht in de cellebroeders kapel, mooie oude kapel met veel steen en een hoge welving, de bas klonk onversterkt al erg bassig, het was meteen duidelijk dat het qua versterking een uitdaging zou worden.
De band waarin ik speel bestaat uit een gitarist/saz/ud speler, viool, uitgebreide percussie , contrabas en twee zangers. We spelen niet heel hard, maar bij deze optredens was een klein pa en 3 flinke monitors. Na de soundcheck was duidelijk dat ik niet over het pa hoefde, vanwege de ruime akoestiek van de kapel heb ik flink wat laag en midlaag weggedraaid, midhoog en hoog wat geboost.
Dat resulteerde in een zeer bruikbaar geluid met de EB110, waardoor ik een goede monitor sound had die mijn bas nog steeds natuurlijk liet klinken.
De heren van AA hebben mijn opdracht voor een EB110 binnen, dit is voor contrabas het beste geluid dat ik ooit gehad heb, en ik heb zeer veel merken/kasten gehad en weer doorverkocht :mrgreen:
Gebruikersavatar
arjan
Berichten: 1238
Lid geworden op: 13 apr 2004, 14:30

Re: Acoustic Alignment - limited size, unlimited sound

Bericht door arjan »

Leuk verhaal! Is de filtering op jouw behoefte aangepast of is dit de “standaard “ van de geëvalueerde B110?
loves a big bASS

mijn insta
mijn facebook
Veel gear... lekker boeie
cremonabass
Berichten: 20
Lid geworden op: 15 mar 2014, 12:31

Re: Acoustic Alignment - limited size, unlimited sound

Bericht door cremonabass »

Niet op mijn behoefte aangepast, voor zover ik weet da laatste versie van het filter.
Werkt ook met basgitaar erg goed..
Rdatema
Berichten: 759
Lid geworden op: 23 okt 2016, 20:33

Re: Acoustic Alignment - limited size, unlimited sound

Bericht door Rdatema »

Gave review, voor ons echt een kroon op het werk want we hebben het idee van een 1x8" of ca 15 liter kastje nooit losgelaten maar dit is letterlijk een ontwerp dat in 2014 begon.
Toen eind 2021 Faital met een nieuwe 8" kwam die ook de belastbaarheid had die we nodig hadden konden we eindelijk echt uit de voeten met de 8". Mede vanwege het grote enthousiasme van Johan de Jong is het product daarna in een laatste stadium gekomen. Maar met de laatste versie van de 8" was wel duidelijk dat het geen fullrange naar boven is, dus een tweeter en een filter om het randje van de 8" weg te filteren had nog onze aandacht. De tweeterloze versie hebben we eenvoudig gelaten, wie de tweeter niet nodig heeft (bijv. flatwounds en geen wensen hoog te horen) kan voor deze versie met tweeter al bij ons terecht. Nu is de familie compleet, 1x8" met en zonder tweeter, en als combi een bijzonder krachtige compacte/flexibele setup.

Met dank aan iedereen die het geduld had onze protoype fases te doorlopen en het 'veldwerk' te doen en gedegen feedback te geven!

Edit: O ja, de reden van het aanpassen van de naam EB-110 is vanwege de verwachtingen die het werkt. De B-serie is echt 'vol' bij de open B snaar, de EB-110 is bruikbaar met zijn 48hz afstemming, en wordt ook niet direct dun op de lage B maar het is geen 'dik' feestje. Het werkt, B of E, net waar je staat, het komt er beide wel gebalanceerd uit. Maar de warmte van de B-serie is er net niet. Het meer droge, drukkende en staccato van een E serie doet hem dan weer tekort,er zit meer warmte in dus we houden de afstemming op het midden tussen lage E en lage B. De afstemming maakt, zoals Johan al in zijn reviews beschreef, dat het even luid kan als een B-112 en dat klopt, de 8" kan met de EB afstemming eigenlijk 112dB zonder vervorming weergeven. Maar een kast met een potente 8" een EB-112 noemen gaat zelfs ons te ver :lol: Dus de 110 blijft, en B wordt EB. Een nieuwe 'serie' dus, EB-110. De Bugatti onder de 8" kastjes :dance:
Commercieel actief met Acoustic Alignment speakerkasten (stock, custom en meer)
cremonabass
Berichten: 20
Lid geworden op: 15 mar 2014, 12:31

Re: Acoustic Alignment - limited size, unlimited sound

Bericht door cremonabass »

Nog even een paar woorden over de EB110 x2 met basgitaar, alleen uitgeprobeerd bij Wouter thuis en in mijn studeerkamer, dus helaas niet live gespeeld.
Ter vergelijk had ik mijn eigen Bergantino nxt112/enx 112 set met een trickfish mini en Caveman audio preamp.
Meteen werd duidelijk dat we hier met twee verschillende ontwerp filosofieën te maken hebben, de Bergs zijn duidelijk gevoicde basgitaar cabs, het AA stackje is veel neutraler afgesteld.
Veel laagmid en mid bij de Berg en een veel hogere gevoeligheid, het EB112 stackje klinkt evenwichtiger en wat meer gepolijst met een mooiere hogetonen weergave met vooral ook veel dikte hoger op de g snaar, de bergs klinken relatief wat agressiever en dunner op de g snaar maar wel veel punch.
Qua volume bij dezelfde versterker stand zijn de 2 EB110”s vergelijkbaar met 1 Bergantino, maar met een meer gebalanceerd geluid.
De lage B wordt verrassend goed weergegeven, ik begrijp de EB naamgeving de lage B heeft bijna dezelfde druk en volheid als de E maar net iets minder kern in het geluid.
Als stack kan er een behoorlijk hoog volume gerealiseerd worden, heb het lang niet in de buurt van het maximum van mijn 500W versterker kunnen draaien op mijn studeerkamer!
Denk dat ik veel van mijn werk met basgitaar zeer goed met dit setje uit de voeten zou kunnen, maar ik wacht toch de aanstaande ontwikkelingen af (12/15 inch en wedge).
Maar voor contrabas en kleinere optredens/repetities met basgitaar heb ik met 1 EB110 de ideale kast gevonden, zowel het geluid als het gewicht en draagbaarheid van het kastje zijn voor mij perfect.
Rdatema
Berichten: 759
Lid geworden op: 23 okt 2016, 20:33

Re: Acoustic Alignment - limited size, unlimited sound

Bericht door Rdatema »

:cheer:
Helaas cremonabas, kunnen we dan de Bergantino's niet meer uitgebreider aan de tand voelen. Je had er één mee toen je voor de 1x8" kwam en ik (Wouter) was reuze benieuwd naar (alles van) Bergantino.
Maar we kunnen leven met de reden, je gaat verder met onze EB-110 :dance:

We hebben even een tegenslag met de laatste serie kasten, er is iets mis gegaan in het spuitproces dus de leveringen in september gaan we niet halen. Vet balen, want tijd is schaars en alles moet opnieuw (eenmaal erop is nooit meer los zonder plaatmateriaal uit elkaar te trekken) maar dat mag de pret niet drukken: de meeste dingen lopen heel lekker.

De E-120 krijgt nog even extra aandacht, en kast 2 is terug van bij BassKees te zijn geweest. Hoe leuk een stack ook is, 2x E-120 is een overkill. En laat dat nou exact het ontwerpdoel van de E-120 zijn: 1 kastje die luid genoeg kan (met voldoende sap net zo luid als 2x B-112 :jam: ). We willen hem vergelijken met de EB-110, die laatste is eigenlijk de kleine versie van de E-120.

De EB-110 heeft een prijs: 695,- euro. Dit kastje kost om te maken amper minder dan de B-112, maar er wordt van een kleiner model altijd verwacht dat deze ook goedkoper is. Omdat we hiermee nog marktaandeel en bekendheid moeten krijgen, en omdat het zeker een AA ambassadeur is met zijn compacte maar krachtige voorkomen is het gewoon te leuk om het niet heel scherp aan te bieden. Mocht iemand hem dubbel willen (stacken) dan is 1 zonder tweeter uiteraard leverbaar (595,-) maar dan wel als extension cab.

De 12" 3-weg klinkt goed, geweldig, bruut, maar zodra de even grote 2x10" ernaast wordt aangesloten klinkt ineens alles homogeen en is de klank van je instrument ineens heel goed hoorbaar. Kortom, er is nog werk aan de winkel, dit is niet 'af' en mede vanwege de 2x10 die hetzelfde weegt en beter klinkt is het bestaansrecht van een 1x12"(3-weg) nog niet bewezen...

Wat zit er nog aan te komen:
Basswedge: we zijn van 2x10" afgestapt en kijken naar 2x 8" vanwege het formaat. De diepgang is met 8" ook te halen, en vanwege de koppeling met de vloer door de wedgevorm kunnen we de wedge compacter maken en dat heeft de voorkeur. Eventuele nieuwe en goed simulerende woofers hiervoor (vanaf 30 sec) https://www.youtube.com/watch?v=DT90_nonueE

De 15" 3-weg gaat hopelijk met een week of 6 in elkaar voor filtering, staat in onderdelen al sinds de kerstvakantie klaar :facepalm:

Omdat de EB-110 (met tweeter) nu een definitief stadium bereikt heeft, en de 2x10" ook niet te overrulen is met een 12" 3-weg komt er ruimte voor nieuwe dingen en staat vast wat echte blijvers zijn. De zullen we dan ook actiever aanbieden en met Chris Dekkers is al weer even contact geweest voor een evt review in De Bassist. Helaas even de achterstand van afgekeurde kasten inlopen, maar wat in het vat zit.... :mrgreen:
Commercieel actief met Acoustic Alignment speakerkasten (stock, custom en meer)
Gebruikersavatar
Herman
Berichten: 5578
Lid geworden op: 29 mar 2009, 09:38

Re: Acoustic Alignment - limited size, unlimited sound

Bericht door Herman »

Vanavond een heel toffe tijd gehad bij Wouter thuis waar ook Michiell en Arjan aanwezig waren. We hebben wat tijd doorgebracht met de B112 via mijn Eich T900. Wauw! Eerst 1 exemplaar, daarna nog één erbij (een oudere uitvoering) en nog de E120 gecombineerd met de B112 geprobeerd. Eigenlijk allemaal heel gaaf, maar ben uiteindelijk naar huis gegaan met 2x de B112 welke de komende tijd getest gaan worden met 2 verschillende Bands op verschillende podia.

Wouter, Michiell en Arjan, ontzettend bedankt voor een heel toffe avond, ik ga me de komende tijd even fijn vermaken.
Gebruikersavatar
arjan
Berichten: 1238
Lid geworden op: 13 apr 2004, 14:30

Re: Acoustic Alignment - limited size, unlimited sound

Bericht door arjan »

Altijd leuk zo’n mini-meeting🤣
loves a big bASS

mijn insta
mijn facebook
Veel gear... lekker boeie
Rdatema
Berichten: 759
Lid geworden op: 23 okt 2016, 20:33

Re: Acoustic Alignment - limited size, unlimited sound

Bericht door Rdatema »

Herman schreef: 30 sep 2023, 23:54 Vanavond een heel toffe tijd gehad bij Wouter thuis waar ook Michiell en Arjan aanwezig waren. We hebben wat tijd doorgebracht met de B112 via mijn Eich T900. Wauw! Eerst 1 exemplaar, daarna nog één erbij (een oudere uitvoering) en nog de E120 gecombineerd met de B112 geprobeerd. Eigenlijk allemaal heel gaaf, maar ben uiteindelijk naar huis gegaan met 2x de B112 welke de komende tijd getest gaan worden met 2 verschillende Bands op verschillende podia.

Wouter, Michiell en Arjan, ontzettend bedankt voor een heel toffe avond, ik ga me de komende tijd even fijn vermaken.
Was weer super gezellig, een mini meeting zou je kunnen zeggen. 3 bassisten in mijn huis, de buurt kon mee genieten (ik woon wel vrij(staand) maar toch). Zelf speel ik geen bas*, dus altijd fijn dat Michielll en Arjan in de buurt zijn en klaar staan voor AA. :worship:
* Roelof Datema (woont 150km noordelijker) speelt bas, ik (Wouter) speel piano/toetsen en ons commerciële account is er nooit gekomen dus ben ik meestal actief namens ons beide.

Bij Peter staat de mini stack met 8", bij Herman de B-112 stack (komt hier vast binnenkort op terug, is lekker aan het testen) en bij Luuk is de switch gemaakt naar de 2x10 ivm meer decibelen nodig. Wat ontzettend gaaf blijft dat, kijken of we bij de wensen de matchende cab kunnen plaatsen. Interessant is het wanneer het niet direct lukt, zo zijn we bezig met een 15kg target de echt nog een afstand is om te overbruggen (hoe raak je bijna 5kg kwijt als je al met populier werkt :dance: ).

:cheer: Vandaag binnengekomen: Faital PRO 8RS340 :dance: Een nieuwe unit(0:34), die in duo een 2x8" maakt die als 4 ohm combi erg krachtig is in het laag. De forse aandrijving en zware conus met rubberen rolrand maakt een relatief volwassen afstemming mogelijk in het laag. We kennen de midwoofer versie al, die zit in de EB-110 en die is enorm robuust. Dit is meer de woofer versie, en komt in een 3-weg (prototype) wedge. Het gewicht valt met 2,5 kg nog mee, en met een duo hiervan loopt het gewicht niet de spuigaten uit, een kast zal onder 15kg kunnen blijven en tegelijkertijd een forse belastbaarheid hebben.

Als we het hebben over lichtgewicht... de grote merken hebben bizar lage gewichten. Maar nu roepen dat we met een mooi handvat even zwaar zullen aanvoelen, dat gaat niet meer.
Omdat we steeds meer met een laser doen, wat voorheen meer CNC freeswerk was, ligt het volgende voor de hand om te proberen:
Dubbel 3mm berken met daartussen 9mm populier. Dat is nog steeds 15mm dikte maar als er slechts een honingraat achtige
structuur over blijft reduceren we het gewicht nog 50% t.o.v. een gewone populieren constructie terwijl de binnen- en buitenzijde van berken multiplex zijn. Gelet op de enorme gewichtsbesparing is het een onderzoekje waard.
.
Bijlagen
Screenshot_20231004-232511.png
Screenshot_20231004-232511.png (2.41 MiB) 2825 keer bekeken
...
...
Screenshot_20231004-232500.png (2.27 MiB) 2828 keer bekeken
Honingraat
Honingraat
Screenshot_20231004-232327.png (1.15 MiB) 2836 keer bekeken
Commercieel actief met Acoustic Alignment speakerkasten (stock, custom en meer)
Gebruikersavatar
Herman
Berichten: 5578
Lid geworden op: 29 mar 2009, 09:38

Re: Acoustic Alignment - limited size, unlimited sound

Bericht door Herman »

Tof! Inmiddels 1 gig gehad in een kroeg(je), waar beide B112’s stonden opgesteld als stack onder de Eich T900. Alleen het onderste kastje aangesloten, en dat was daar meer dan genoeg. Een heel fijn tapijt, en overal duidelijk hoorbaar. Vanuit het publiek kreeg ik regelmatig de vraag waar ik in hemelsnaam over speelde, en toen ze hoorden dat al dat geweld maar uit 1 zo’n mini kastje kwam, werd er vol ongeloof gereageerd. Bij het opruimen viel echter wel op dat het handvat wat warm was. De Eich stond ook lekker te stampen overigens, dus wellicht had dat er mee te maken.

Vrijdag aanstaande gaat de set weer mee, maar nu met een andere, ietwat stevigere band in een vrij grote kroeg. Hier zal ik dus beide B112’s gaan gebruiken. Ik ben benieuwd, wordt vervolgd!
Gebruikersavatar
www1702
Berichten: 1429
Lid geworden op: 29 dec 2018, 12:06

Re: Acoustic Alignment - limited size, unlimited sound

Bericht door www1702 »

Tof! Handvat niet warm geworden doordat de Eich er bovenop ligt en warmte uitstraalt?
A shim a day keeps the fret buzz away... Proud Hondo owner... :koffie: This is the Way, oh no, this is the P... Ouder worden is verplicht, volwassen worden is een keuze...
Gebruikersavatar
Herman
Berichten: 5578
Lid geworden op: 29 mar 2009, 09:38

Re: Acoustic Alignment - limited size, unlimited sound

Bericht door Herman »

www1702 schreef: 05 okt 2023, 10:33 Tof! Handvat niet warm geworden doordat de Eich er bovenop ligt en warmte uitstraalt?
Nee, het was het onderste kastje wat aan stond, de eich stond op het bovenste kastje..
Plaats reactie