Richtlijnen voor het plaatsen van berichten

Plaats hier berichten over alles wat met basgitaren en het bespelen van de basgitaar te maken heeft.
Gesloten
Niels
Berichten: 3576
Lid geworden op: 02 okt 2003, 21:37

Richtlijnen voor het plaatsen van berichten

Bericht door Niels »

Richtlijnen voor het plaatsen van berichten

Waarom deze richtlijnen?
Op het internet gelden net als in het echte leven een aantal etiquette-regels voor de onderlinge omgang. Ik heb gemerkt dat veel mensen deze - vaak ongeschreven - regels niet altijd kennen en er daardoor misverstanden en irritaties kunnen ontstaan. Door het opstellen van dit documentje hoop ik mensen die nieuw zijn met het forum-concept een aantal tips te geven.

Mochten er suggesties of opmerkingen zijn dan hoor ik ze graag. Feedback kan in dit topic.


Voordat je een nieuw onderwerp plaatst
Dit forum is ondertussen uitgegroeid tot een behoorlijk archief met nuttige informatie. Het zou heel goed kunnen dat het antwoord op jouw vraag al te vinden is in een ander onderwerp. Gebruik daarom eerst altijd even de zoekfunctie (in het menu, 'Zoeken'). Misschien scheelt je dat een hoop werk!

Verder:
  • Plaats het bericht in het juiste subforum. Ben je niet helemaal zeker waar het bericht hoort, plaats hem dan waar je denkt dat hij hoort. Een moderator kan hem altijd nog verplaatsen naar de juiste plaats. Wat je zeker niet moet doen is het bericht in meerder subfora plaatsen (het zogenaamde crossposten).
  • Probeer duidelijk te zijn in je bericht. Als je een probleem hebt en dat goed omschrijft kan iemand anders je ook veel beter helpen dan wanneer je dat niet doet.
  • En als laatste even een beetje een dooddoener, maar wel waar: "Domme vragen bestaan niet". Aarzel dus niet om iets te vragen, er is vast iemand die je kan helpen!
Voordat je een reactie op een onderwerp plaatst
  • Lees altijd het hele topic goed door voordat je een reactie plaatst. Misschien is de vraag al wel beantwoord en plaats je de reactie voor niets.
  • Probeer on-topic te blijven. Soms komt een andere discussie voort uit een bepaalde discussie en gaan deze door elkaar heen lopen. Beter is het om dan een nieuw onderwerp te beginnen en de discussies gescheiden te houden.
  • Een reactie plaatsen met alleen "+1" of een smilie voegt meestal helemaal niets toe. Plaats deze dan ook niet, of leg bij een "+1" reactie uit waarom je het met een bepaald standpunt eens bent.
Forum etiquette
Er is een aantal algemeen aanvaarde regels voor het plaatsen van berichten op een forum die betrekking hebben op taalgebruik, de opmaak van berichten en het gebruik van andere dingen die een forum biedt. Deze zal ik hier even kort nalopen.


Spelling
Probeer de berichten die je op het forum plaatst met dezelfde aandacht voor spelling te schrijven als wanneer je een brief schrijft. Je bericht wordt door veel mensen gelezen en spelfouten worden als storend ervaren. Natuurlijk hoeft het niet allemaal helemaal foutloos (in dit stuk zal ook ongetwijfeld een aantal spelfouten zitten), maar nadat je een bericht hebt geschreven deze even checken op spelfouten is een goede gewoonte. Het is trouwens een zeer slechte gewoonte om mensen te wijzen op spelfouten die in hun berichten zitten.


Indeling van je bericht
Erg lange stukken aaneengesloten tekst nodigen niet uit om te gaan lezen. Probeer daarom lange stukken tekst te vermijden, door kort en duidelijk te zijn. Wanneer dit niet kan kun je de tekst het beste opdelen in alinea's, zodat deze leesbaar blijft.

Maak goed gebruik van hoofdletters en interpunctie. Hele verhalen zonder hoofdletters en punten zijn erg slecht leesbaar. Tekst in HOOFDLETTERS wordt beschouwd als 'schreeuwen'. Hele berichten met je Caps-Lock aan zijn dus niet echt een goed idee...


BB-code
Er zijn op dit forum een heel aantal manieren om je bericht op te maken. Met de BB-code kun je tekst vet, cursief, onderstreept, groot, klein, blauw... (en ga zo nog maar even door) weergeven. Zo kun je belangrijke punten extra benadrukken. Zoals bij alles geldt hier ook weer dat te nooit goed is. In de help van dit forum is meer informatie te vinden over hoe je BB-code moet gebruiken.


Quoten
Wanneer je reageert op een bericht van iemand anders kun je deze quoten. Dit is vaak erg handig, mits het goed gebruikt wordt. Dingen die je zeker niet moet doen is:
  • Onnodig quoten, zoals het quoten van de laatste post. Het zal iedereen duidelijk zijn dat je hier op reageert.
  • Quotes in quotes. Als je een bericht quote waar al een quote in staat, haal deze dan even weg. Hierdoor wordt het allemaal een stuk leesbaarder.
  • Quotes veranderen. Citeren mag, maar doe het dan wel goed!
Ook is het vaak niet nodig om een heel bericht te quoten. Vaak reageer je maar op één of een paar zinnen. In zo'n geval kun je het beste de rest van het bericht even weghalen uit de quote. Let wel goed op dat je hiermee geen zinnen uit hun verband rukt.


Smilies
Omdat je op een forum alleen via tekst communiceert is het soms lastig om elkaar goed te begrijpen. In een normale situatie verloopt heel veel communicatie via lichaamstaal en die ontbreekt op een forum uiteraard. Dit kan soms tot misverstanden leiden. Daarom kun je in berichten smilies gebruiken om aan te geven hoe je iets bedoelt.

Doseer de smilies een beetje. Berichten vol met smilies lezen niet fijn en het idee van smilies werkt dan ook niet echt meer. Twee smilies per bericht zijn echt wel genoeg ;-)

Verder blijft een beledigende opmerking natuurlijk evengoed een beledigende opmerking, ook al staan er 10 smilies achter!


Bijlagen
Bij berichten kunnen bijlagen geplaatst worden. Gebruik het, maar bij voorkeur met mate. De opslag en het downloaden ervan kost veel schijfruimte/dataverkeer en dus geld. Extern linken naar een bestand dat hier op het forum gehost wordt is niet toegestaan.

Plaatjes
Maak grote afbeeldingen voordat je ze online zet eerst even klein. Een breedte van 600 pixels is echt meer dan genoeg. Denk je dat het toch nodig is om een groter plaatje online te zetten, plaats dan een link naar het plaatje in plaats van het plaatje zelf.

Veel mensen weten niet goed hoe ze een plaatje in hun bericht moeten krijgen. De handigste manier is om het plaatje via Postimage.org op het internet te zetten. Hier vind je meteen de code die je in je bericht kan plakken om het plaatje in je bericht te krijgen. Erg handig is ook de thumbnail optie voor als je een groot plaatje hebt!

Signatures
Plaatjes in een signature zijn niet toegestaan en zullen dan ook verwijderd worden. Een gewone, getypte tekst is geen probleem, maar gebruik geen groter lettertype dan het standaard lettertype en hou de lengte een beetje in de hand. Niemand zit op een signature van 20 regels te wachten. Smileys van het basgitaarforum zelf mogen overigens wel in een sig geplaatst worden.


Privé berichten
Zoals de naam al doet vermoeden, zijn privé berichten alleen bedoeld voor de ontvanger ervan. Publiceer deze dus niet op het forum. Mocht je per PB beledigingen, bedreigingen of andere zaken die niet in zulke berichten thuishoren ontvangen kan dit aan één van de moderators gemeld worden.


Last but - certainly - not least!
Een forum is meer dan een plaats om informatie uit te wisselen. Na verloop van tijd ga je je een beeld vormen bij bepaalde mensen. Sommige mag je, sommige wat minder, sommige delen je mening, anderen staan hier lijnrecht tegenover (het lijkt haast op het echte leven, niet? :lol:). Ga met meningsverschillen op een volwassen manier om verlaag je niet tot schelden, flamen, elkaar bestoken met privé berichten, het publiceren van privé berichten of andere kinderachtige onzin. Dat is uiteindelijk voor iedereen beter!

Ohja.. en heb een beetje schik hierzo! :D

Niels
Laatst gewijzigd door Niels op 25 mei 2005, 19:37, 3 keer totaal gewijzigd.
Gesloten