Even over Genz Benz. Wat is er nu precies gebeurd?
GB was een snelgroeiend merk met een breed assortiment, innovatieve producten en extreem goede service. GB was al een tijdje onderdeel van Kamen Music Corp (KMC). En toen Fender 120 miljoen USD betaalde om KMC over te nemen, kreeg Fender dus Gens Benz in handen. Fender trok heel onsympathiek de stekker uit GB en de merknaam staat nu in de koelkast. Misschien komt het er ooit nog uit... of niet! Maar goed. Er wordt nog steeds wel service verleend vanuit de Genz Benz fabriek. Dit hoeft je dus niet tegen te houden om een GB product te kopen.
Maar goed. De versterker...
Ik heb de Genz Benz Streamliner 600 kunnen kopen bij Westerhaven Muziek. De versterker was op dat moment niet meer leverbaar bij andere muziekzaken. Het kan goed zijn dat ik 1 van de laatste nieuwe Streamliners heb gekocht.


De specs:
- Klasse A voorversterker met 3 buizen
- Klasse D eindtrap: 375 Watts @ 8 ohms; 600 Watts @ 4 ohms
- Passieve EQ voor hoog en laag. Actieve "tube-driven" mid EQ
- Gain switch, mute switch
- Effects Loop, Headphone Input, Aux Input, 2x Speakon Outputs
- Kleine behuizing. Nog geen 3 kg.
Sound
Ik heb de Streamliner nu voor diverse projecten gebruikt in de studio. Ik pak dan de DI uitgang, post-EQ. In die situatie hoor je het pure geluid van de preamp. Oh boy, oh boy, oh boy... Wat is dát smullen! Met de gain vrij laag, krijg je het geluid van een buizen voorversterker. Niet het soort van een typische instrumentenvoorversterker waarbij je je instrument hoort, maar dan aangevult met agressief geknetter van een oversturend buisje. Nee, ik bedoel meer de rijke klank van bekende studiobouwstenen als een Avalon U5, of de Tube-Tech MP1-A: niet te gekleurd, gecontrolleerd laag, beetje compressie, heel "breed" midden en een toefje fluweelzacht hoog. Naderhand hoef je weinig processing toe te voegen om de bas overtuigend te laten klinken in de mix.
Met de high-gain setting aan, bevinden we ons op wat agressiever vlak. Ik vind de overdrive op deze setting lekker voor het welbekende "randje". Als je de gain dan nog wat verder open draait, dan hoor je een flinke crunch, maar je verliest tegelijk óók wat hoge frequenties. Dat vind ik een beetje jammer. Zodoende gebruik ik liever een drive pedaaltje ipv om een hoge gain in te stellen op de Streamliner.
Baxandall EQ?!
De EQ is even wennen. De EQ ziet eruit als lekker simpel, met maar 4 knoppen. Maar simpel is het niet. We hebben hier te maken met een interactieve EQ. Met andere woorden: de stand van de ene knop heeft invloed op de werking van de andere knop.


Bass op 9 uur?!? Ja, met alle knopjes op 12 uur klinkt de versterker namelijk héél erg scooped. Logisch! Tijdens de ontwikkeling is er gekeken naar buizenversterkers. Deze werken graag samen met snelle/punchy sealed cabinetten. Met een modern bass reflex cabinet, die een stuk meer lage frequenties weergeeft, zijn de basfrequenties van de Streamliner al snel over-the-top. Té dik! Logische gevolg is dus dat je de Bass-EQ wat naar beneden draait.
De Q's van de EQ zijn heel breed. Het lijken wat dat betreft nèt shelving EQ's. Je moet dus durven om extreme settings op te zoeken. Bij andere versterkers wil dit nog wel eens onnatuurlijk, nasaal of scherp klinken... maar dat is absoluut niet zo bij de Streamliner. Wil je wél vlijmscherpe pieken en dalen maken met je EQ (denk: Eden, SWR), dan is dit niet de versterker voor jou. Of dan kan je een parametrische EQ in de effects loop zetten. Conclusie: je kan weinig "fout" doen bij deze EQ, maar je moet er wel wat ervaring mee hebben om precies de sound eruit te krijgen waarnaar je op zoek bent.
Powerrrrrrrrrrr
Ik wilde eigenlijk de grote broer kopen, de 900 watter, om safe te zitten wat betreft power. Alleen, deze was niet meer online te koop. Ik nam de gok dat ik genoeg zou hebben met de 600 watt versie. En? Ik heb hem nog niet in het rood gekregen. Ook niet bij de optredens waarbij de basgitaar niet uitversterkt werd. Genz Benz claimt dat dit komt door hun 3D Power Management systeem. Weet je? Het zal wel!

De eindtrap reageert snel en heeft voor mij genoeg headroom. Maar goed... Ik kan mij voorstellen als je rootsy muziek speelt, en de bass EQ niet terugdraaid, dat je wel zomaar wél headroom tekort kan komen.
Conclusie
Aparte versterker. Je moet er even mee leven om het maximale eruit te kunnen halen. Het maakt een breed pallet van old-skool én moderne buizenklanken. Dit is zéker een goede aankoop voor de bassist die vaak in de studio zit. Wil je een volledig steriele preamp en/of agressieve EQ? Dan is dit niet je versterker.
Hier nog een foto:
