Vorig jaar postte ik al een topic over de muziektheoriemethode die ik toen had getest met positieve resultaten. Dankzij die resultaten ben ik aan de slag gegaan met het uitbrengen van de methode. Sinds dit weekend is het online:
https://www.svmethod.nl
In het kort:
Deze methode is per ongeluk ontstaan. Tijdens mijn eerste hoofdvaktentamen op het conservatorium speelde ik op een onderdeel alles fout: de kerktoonladders. Toen heb ik voor mezelf een systeem bedacht, en alle theorie die ik tegenkwam ben ik daarin gaan passen. Daarna kwam ik erachter dat dit nog niet eerder zo was genoteerd, en bleek het te werken voor andere bassisten.
Anderhalf jaar geleden heb ik een onderzoek opgezet onder bassisten met verschillen in niveau, leeftijd, muziekvoorkeur, ambitie etc. De resultaten waren toen zo positief (o.a. 100% raadt de methode aan) dat duidelijk was dat ik deze methode met iedereen zou willen kunnen delen.
Voor de geïnteresseerden; hier kun je het onderzoek lezen: https://www.sanneverbogt.nl/wp-content/u ... versie.pdf, hier kun je de reacties van de deelnemers zien: https://www.youtube.com/watch?v=5OiPgSMNvPY en hier kun je de resultaten in het kort zien: https://www.svmethod.nl/nl/home/recommendations/
Uit dat onderzoek bleek ook dat niet iedereen graag met alleen tekst werkte. Daarom ben ik dit jaar de master Opleidings- en Onderwijswetenschappen gaan volgen en ben ik gaan bekijken hoe ik de methode prettig werkbaar voor iedereen kan maken. Dit onderzoek voer ik dan weer uit voor de Master of Music aan Codarts. Dit is ook de reden dat het even heeft geduurd voordat het beschikbaar werd.
Het resultaat is een interactieve website: ik leg alles uit aan de hand van tekst, video, oefeningen, een audiospeler met verschillende tempo's en beats en een forum. In het forum kunnen specifieke vragen gesteld worden, die ik dan eventueel weer verwerk in de website.
Maar wat houdt het nu precies in?
Ik maak muziektheorie - melodische muziektheorie; geen ritme - visueel op de hals. Ik zie intervallen als cijfers, en die cijfers zie ik als een 'sticker' op de hals liggen. Alle toonladders en akkoorden zie ik in intervallen. Dat betekent dat ik alle soorten toonladders en akkoorden in alle toonsoorten op alle posities op de bas kan spelen, zonder nadenken. Daarnaast kan ik dit systeem ook gebruiken voor het analyseren van akkoordenschema's, waardoor ik de toonladders ook kan toepassen in de muziek die ik speel.
Dat zorgde er bij mij voor dat ik het leuk begon te vinden om meer over theorie te weten. En omdat ik het kon toepassen ging ik alles ook een stuk gemakkelijker onthouden. Ik zie theorie als een middel om je een houvast te geven: ik weet nu in iedere situatie welke tonen natuurlijk klinken, en dat gebruik ik als basis wanneer ik muziek maak.
De methode is niet chronologisch. Je kan zelf kiezen over welk onderwerp je iets wilt weten. De enige voorwaarde is dat je hoofdstuk 1 eerst doorneemt. Daarin staat alle essentiële informatie. Ken je hoofdstuk 1, dan hoef je op de andere onderwerpen ook niet hard te studeren.
De methode is geschikt voor alle niveaus, van professionals tot beginners, en voor alle Westerse muziekstijlen.
Op de website kun je hoofdstuk 1 zien. Als je mogelijk interesse hebt zou ik adviseren om hoofdstuk 1 eerst door te nemen, en als dat je bevalt kun je de hele methode aanschaffen.
Op de website kun je ook veel meer informatie vinden. Maar vragen kun je hier natuurlijk ook kwijt.
Mocht je zin/tijd hebben, neem zeker een kijkje! Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.
